Nieuwe stadsdichters in Breda en Oss

Op zondag 2 juni 2024 vindt op de Grote Markt de installatie plaats van de nieuwe stadsdichter van Breda. Joep Span neemt dan de pen over van Maurits Verhoef. Drie dagen later, op woensdag 5 juni, wordt de naam bekendgemaakt van de nieuwe stadsdichter van Oss. Wie dat is blijft tot die tijd geheim.

Joep Span, aankomend stadsdichter van Breda.

Joep Span (Princenhage 1996) schrijft al sinds 2018 gedichten en korte opiniestukken. Hij presenteert evenementen en draagt voor op podia door het hele land. Hij is ook een van de oprichters van V.v. Eigenbelang, een literair podium in Breda. Span is in het dagelijks leven medewerker van Bibliotheek Nieuwe Veste.  Volgens de nieuwe Bredase stadsdichter is het zijn taak de goegemeente een spiegel voor te houden, te bekritiseren en te bejubelen waar het kan. “Poëzie kan iedereen een nieuw kijkje bieden op de stad en zichzelf. Het kan verdiepen, verblijden, verbinden, schuren, troosten, schoppen tegen macht en is daarom een essentieel onderdeel van het culturele leven in Breda.”

Tussen de Schuifdeuren

Op de literaire avond ‘Tussen de Schuifdeuren’ op 5 juni in theater De Groene Engel in Oss is de bekendmaking van de opvolger van Michel Nierop als stadsdichter. ‘Tussen de Schuifdeuren’ is een initiatief van Poëzie Podium Oss en vindt voor de dertiende keer plaats. 
Van Nierop was tussen 2021 en 2023 de stadsdichter van Oss en heeft in die periode achtenzestig gedichten geschreven. Hiervan heeft hij er achtentwintig geselecteerd voor zijn debuutbundel Uit de vergetelheid.

stadsdichter
Michel Nierop was tot voor kort stadsdichter van Oss. Op woensdag 5 juni wordt bekend wie hem opvolgt. Foto > beeld uit video van Dtv Oss en Bernheze.

Verder staan die avond op het programma optredens van Romy van Dongen (stadsdichter in Waalwijk), Doeko L. (ex-stadsdichter in Den Bosch) en Pieter Bas Kempe (stadsdichter in Zutphen. De muziek is van J.M. Baccus (Michiel Bakker). Sopraan Ine van Huet zingt een nieuwe versie van het plaatselijk bekende ‘Lied van Oss’ en wordt daarbij begeleid door pianist Piet Bron. De tekst is geschreven door Kitty Schaap. De presentatie van de avond is in handen van Kitty Schaap en Robert van Vlijmen. 

Zaterdag 22 juni, van 14.00 tot 16.00 uur, signeert Michel Nierop zijn nieuwe dichtbundel bij boekhandel Derijks in Oss. (en)

De literaire manifestatie op de Grote Markt in Breda op 2 juni begint om 13.00 uur.
De literaire bijeenkomst ‘Tussen de Schuifdeuren’ in Oss vindt 5 juni plaats in theater De Groene Engel, aanvang 20.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *