Cultuurprijs voor Storioni Trio, de meesters van de kamermuziek

Al bijna dertig jaar treedt het Storioni Trio met hun kamermuziek op in concertzalen in binnen- en buitenland. Maar ook op ongebruikelijke plekken zoals een skatebaan. In het Muziekgebouw in Eindhoven kregen de drie musici op donderdag 23 mei 2024 de Cultuurprijs Noord-Brabant uitgereikt. Omlijst met, hoe kan het anders, een aangenaam concert.

Door Emmanuel Naaijkens fotografie > Angeline Swinkels

Storioni Trio Amsterdam staat er op Wikipedia vermeld over het drietal dat al bijna dertig jaar concerten geeft op podia in binnen- en buitenland. Maar de wortels van het sympathieke gezelschap liggen niet in de hoofdstad, maar toch echt in Berkel-Enschot, in huize Vossen. Marc (cello) en Wouter Vossen (viool) kregen daar met de spreekwoordelijke paplepel de klassieke muziek al ingegoten van hun ouders. Samen met hun moeder (piano) speelden ze kamermuziek.
Toen ze zich ontwikkelden tot professional nam Bart van de Roer uit Schaijk als pianist de rol van de moeder over. Het trio ontleent zijn naam aan de viool bespeeld door Wouter Vossen, gemaakt door Laurentius Storioni in 1794. 

Commissaris van de Koning Ina Adema reikte de Cultuurprijs uit aan het Storioni Trio. Van links naar rechts Marc Vossen, Wouter Vossen en Bart van de Roer.

De ontstaansgeschiedenis werd nog eens gememoreerd tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Noord-Brabant in de kleine zaal van het Muziekgebouw in Eindhoven. Ina Adema, commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant, overhandigde de prijs aan de drie musici. Die bestaat uit een bedrag van tienduizend euro en een kunstwerk gemaakt door Fransje Gimbrère. De feestelijke uitreiking was extra bijzonder omdat die plaatsvond tijdens het Storioni Festival in Eindhoven. 

Het kunstwerk ‘Het instrument van verbinding’ dat gemaakt is door Fransje Gimbrère.

Optreden buiten de concertzalen

Dat festival is een van de redenen om de Cultuurprijs Noord-Brabant juist aan dit drietal toe te kennen. Sinds 2007 stellen de musici elk jaar een gevarieerd programma van klassieke muziek samen dat niet alleen in de concertzalen is te horen, maar ook daarbuiten. Zoals op straat of zelfs een skatebaan en voor bijvoorbeeld eenzame ouderen. Want het is uitdrukkelijk de wens van de initiatiefnemers om klassieke muziek ook naar een publiek te brengen dat daar niet vertrouwd mee is en voor wie de drempel naar de concertzaal te hoog is. Daarnaast wil het festival aan jong talent de kans bieden om zich in de schijnwerpers te spelen.

Storioni

Commissaris Adema trok een parallel met Ludwig van Beethoven, wiens beroemde Negende Symfonie, ook wel bekend als ‘Ode an die freude’, deze maand tweehonderd jaar geleden zijn première beleefde. Dat muziekstuk gaat over de verbondenheid van mensen, en dat is iets wat ook het Storioni Trio nastreeft, in het bijzonder met het festival. Het is niet toevallig dat het trio toert met een programma dat gaat over Beethoven, met acteur Thom Hoffman in de rol van de componist. 

De muziek spreekt voor zich 

Wouter Vossen hield het bij een kort dankwoord, want juist in dit geval is het beter om de muziek voor zich te laten spreken. Niet alleen door hun eigen ensemble maar ook door anderen. Onder de titel ‘Meester van de Kamermuziek’ brachten ze muziek ten gehore van Beethoven, Flanders & Swann, Brahms en Schumann. Met als afsluiting het virtuoze Oktet van Mendelssohn waar het spelplezier vanaf spatte dat ook zo kenmerkend is voor het Storioni Trio. 

Storioni
Van links naar rechts Wouter Vossen, Bart van de Roer en Marc Vossen tijdens de prijsuitreiking.

Enthousiast en bevlogen

Na bijna drie decennia samenspelen hebben Van de Roer en de gebroeders Vossen nog niets van hun enthousiasme en bevlogenheid verloren. Ze zijn in staat om hun publiek met hun spel te betoveren, merkte juryvoorzitter Maarten Hartveldt op. “Met organisch samenspel, bezieling en positiviteit. Vanuit die gezamenlijke grondtoon slaat het trio constant nieuwe wegen in. Met verrijkende vertelvormen, spannende samenwerkingen en laagdrempelige locatievoorstellingen. Zo weten de Storioni’s al bijna dertig jaar niet alleen zichzelf telkens her uit te vinden, maar ook de brug te slaan naar nieuwe generaties”, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt. 

Over de Cultuurprijs Noord-Brabant
Het Cultuurfonds Noord-Brabant reikt ieder jaar de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijs is in voorgaande jaren onder meer uitgereikt aan Pia Meuthen, Frank Lammers, Eric Vloeimans, Paul van Kemenade, De Stilte, Gummbah en Frank Meijer. 
Het Cultuurfonds investeert landelijk elk jaar veertig miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *