Van Gogh Village Museum in Nuenen wint publieksprijs Beste Gebouw van het Jaar

De uitbreiding van het Van Gogh Village Museum in Nuenen is door het publiek verkozen tot Beste Gebouw van 2024. Het is een ontwerp van diederendirrix architecten uit Eindhoven. Van Gogh Village Museum was een van de elf genomineerden voor de titel Beste Gebouw van het Jaar. Die prijsvraag wordt jaarlijks georganiseerd door de Bond Nederlandse Architecten (BNA). De prijs van de vakjury ging naar de Faculteit ITC, de transformatie van een voormalig laboratorium uit 1972 dat onderdeel is van de University of Twente. Dat is een project van Civic Architects & VDNDP, Studio Groen + Schild en DS Landschapsarchitecten.

Gogh

Het museum in Nuenen is gevestigd in het voormalige raadhuis tegenover Van Goghs ouderlijk huis, de pastorie aan de Berg. Daar trok de schilder in 1883, hij was toen dertig, weer in bij zijn ouders en schilderde er een kwart van zijn oeuvre, waaronder De aardappeleters’. Architectenbureau diederendirrix ontwierp de uitbreiding van het museum. ‘Het gelaagde ontwerp refereert op allerlei manieren aan het leven en werk van ‘boerenschilder’ Van Gogh in zijn Brabantse periode’, aldus de architecten.

Gogh
Foto’s > Ossip van Duivenbode | diederendirrix architecten

Bijeenkomst in de Bunkertoren

De genomineerden waren verdeeld over vier categorieën: Identiteit en Icoonwaarde; Stimulerende Omgevingen; Particuliere Woonbeleving; Leefbaarheid en Sociale Cohesie. Van Gogh Village Museum was genomineerd in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Net als Museum Paleis het Loo in Apeldoorn en Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen.

Het is de negentiende keer dat het beste gebouw van het jaar is gekozen. De jury bestond uit Maarten Castelijns (Rijnboutt), Elsebeth te Kiefte (TKA atelier), Jeroen Schipper (Orange Architects), Marja Appelman (Ministerie BZK) en Ronald Dielwart (Dure Vermeer). Voorzitter was journalist, schrijver en presentator Marcia Luyten. De winnaars zijn donderdag 23 mei 2024 bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Bunkertoren in Eindhoven, een gebouw dat vorig jaar in de prijzen viel. (cl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *