De koning is terug

(foto)column door Joep Eijkens

Naar de huldiging van Willem II geweest, de Tilburgse voetbalclub die weer terugkomt in de eredivisie en bovendien kampioen werd van de Keuken Kampioen Divisie. Al tegen tweeën stroomde de Heuvel vol, maar het lukte me nog net een plaatsje te vinden op een kleine tribune, voornamelijk bevolkt door mensen in een scootmobiel. Het wachten op de kampioenen viel nog niet mee. De muziek stond hard, zo hard soms dat de door de supporters gezongen liederen amper hoorbaar waren. Af en toe knalde er vuurwerk, maar sterker was de impact van walmende, fel brandende fakkels. Af en toe was alles gehuld in een rode mist. De EHBO-ers hadden het druk. Regelmatig zag je al dan niet flauwgevallen mensen op een brancard of weggedragen in de sterke armen van een helper. 

koning

Even na vijven kwam de spelersbus in zicht. Mooi om te zien hoe twee bejaarde Willem II-spelers de huidige generatie feliciteerden en volop genoten van de aandacht die ze zelf van deze en gene kregen.

koning

Natuurlijk werd er hard geroepen, gezongen en geschreeuwd toen het gepromoveerde elftal eindelijk tegen half zeven op het podium verscheen. Op de achtergrond het standbeeld van koning Willem II. Als een soort reus stak hij uit boven de spelers. Er klonken mooie woorden. Onder meer uit de mond van Jeremy Bokila, die de show stal met zijn Bokila-song-dansje. En vooral door voetbalpensionado Freek Heerkens die met een gevoelvolle speech afscheid nam van zijn club en daarbij zelfs koning Willem II citeerde: ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.’ Ook de hooglijk gewaardeerde Belgische trainer Peter Maes deed een aardige duit in het zakje. Hij deelde mee dat hij van plan was zich te laten ‘naturaliseren tot Tilburger’.

De populaire carnavalsgroep Veul Gère sloot met een kort optreden het officiële deel van de huldiging min of meer af. Maar vanzelfsprekend kwam daarmee nog lang geen einde aan het volksfeest. Alleen koning Willem II bleef roerloos met zijn rug naar de supporters staan, van wie menigeen een t-shirt droeg met de tekst ‘Return of the King’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *