‘Helmond in 100 stukskes’ nu ook als memoryspel

Het sociaal-archeologische project ‘Helmond in 100 stukskes’, winnaar van de tweejaarlijkse landelijke Grote Archeologie Publieksprijs 2019, heeft letterlijk een speels vervolg gekregen: een memoryspel. Om de dialoog tussen verschillende generaties te blijven stimuleren, heeft Heemkundekring Helmont ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig bestaan dit spel uitgebracht als jubileumcadeau. Het is gebaseerd op een selectie uit de ‘stukskes’ – voorwerpen die zijn opgegraven op een oude vuilnisbelt – die moeten worden gekoppeld aan moderne gebruiksartikelen. Van tandenborstels tot puddingvormen en fietsplaatjes. Het idee is dat dit aanzet tot het uitwisselen van verhalen tussen jong en oud.

Precies dat laatste vond ex-minister Van Engelshoven zo waardevol aan het project ‘Helmond in 100 stukskes’, dat zij in juni 2021 het gelijknamige boekje in Helmond in ontvangst kwam nemen. Bij die gelegenheid speelde ze met scholieren een soort memoryspel op de vloer van theater Het Speelhuis, wat inspireerde tot de huidige uitgave.

Aanleiding tot het project ‘Helmond in 100 stukskes’ was het saneren van een vuilnisbelt die van 1930 tot 1960 in gebruik was in Mierlo-Hout, toen het afval nog niet werd gescheiden. Zo kregen de archeologen een mooi beeld van het dagelijks leven in de crisisjaren, tijdens de Tweede Wereldoorlog en in periode van wederopbouw. Op een expositie in het Edah Museum kwamen zoveel reacties dat in samenwerking met het Kunstkwartier, Heemkundekring Helmont en Erfgoedhuis Eindhoven werd besloten aan de hand van de gevonden voorwerpen verhalen op te halen bij ouderen thuis en in verzorgingscentra. Honderd levensverhalen werden gebundeld in het boek Helmond in 100 stukskes dat inmiddels is uitverkocht. Een koffer met stukskes staat nog altijd klaar om te worden gebruikt op scholen en in tehuizen.

Het memoryspel is voor vijf euro te koop bij Heemkundekring Helmont en bij boekhandel De Ganzenveer in Helmond. Leden van de Heemkundekring krijgen het spel gratis als jubileumcadeau. (avda)

www.heemkundekringhelmont.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *