Storioni Festival biedt muzikale juweeltjes met lef en veel talent

Het Storioni Festival voor kamermuziek mag zich al jaren rekenen tot de muzikale hoogtepunten in de provincie. Het programma besloeg dit jaar zelfs twee weken. De eerste vooral met maatschappelijke projecten in Eindhoven en omgeving. Maar een paar muzikale juweeltjes aan het slot waren al genoeg om een mens gelukkig te maken.

door Arnold Verplancke

Wat een genot om al die musici van heinde en verre te horen. Soms in hun eentje, opgaand in hun eigen instrument. Dan weer in allerlei verschillende kleine en grotere ensembles. Ook wel met de naamgevers van het festival individueel of tezamen: violist Wouter en cellist Marc Vossen en pianist Bart van de Roer die samen het Storioni Trio vormen.

Voldoende om opgetogen aan terug te denken

In de kleine zaal van het Eindhovense Muziekgebouw beleefde ik donderdag- en zaterdagavond drie korte concerten. De evenementen op andere locaties heb ik niet meegemaakt en alleen van horen zeggen begrijp ik dat die zeer geslaagd zijn geweest. Maar de muzikale hoogstandjes van deze twee avonden zijn voor mij ruim voldoende om opgetogen aan dit festival terug te denken.

Neem de jonge Finse celliste Senja Rummukainen (1994). Op haar twintigste won zij de cellocompetitie in haar land en tegenwoordig speelt ze in het Helsinki Philharmonic Orchestra. De donderdagavond verraste zij samen met de Schotse pianist Steven Osborne in de Cellosonate op. 61 van Benjamin Britten. Ze kende het werk wel, maar had het pas deze week ingestudeerd. Ongelofelijk wat een kracht en intensiteit. Wat bleken pianist en celliste ook aan elkaar gewaagd en hoezeer leken zij elkaar voortdurend uit te dagen. Zeker in het tweede deel waarin ze tokkelde op haar snaren.

Celliste Senja Rummukainen in de Cellosonate van Benjamin Britten. Foto > Dave van Hout

Op zaterdagavond hoorde ik haar weer, nu met Anna Federova op piano in een kleurrijk werk van Chopin. Aan het eind van de avond bleek zij bovendien een van de stuwende krachten in ‘Verklärte Nacht’. Pianist Osborne kwam die avond zelf ook nog terug als solist in wondermooi werk van Rachmaninov.

Pianist Steven Osborne speelt Rachmaninov. Foto > Dave van Hout

Loflied op de muziek die alles zal overwinnen

Zeven liederen van Sjostakovitsj (opus 127 uit 1967) op gedichten van Alexander Blok vormden donderdagavond een andere verrassing. De van oorsprong Russische sopraan Evelina Dobračeva zong ze gloedvol, afwisselend begeleid door de musici van het Storioni Trio individueel. De liederen klonken soms weemoedig of droevig en dan weer opstandig en weerbaar. Meer dan de sfeer konden de bezoekers niet ervaren. Vertalingen of samenvattingen van de teksten ontbraken. Het begon met een droevig gedicht over Ophelia, de geliefde van Hamlet, en eindigde met een loflied op de muziek die alles zal overwinnen. Daarbij werd de zangeres tenslotte zorgvuldig muzikaal gedragen door het complete trio.

Evelina Dobračeva zingt Sjostakovitsj met het Storioni Trio. Foto > Dave van Hout

Zaterdagavond zong ze eveneens met de gebroeders Vossen maar dan versterkt met Saskia Viersen (viool) en Hannah Strijbos (altviool) van Respighi ingetogen het romantische ‘Il Tramonto’ (zonsondergang), dat soms als klaagzang klonk. Rond het podium flakkerden kaarslichtjes.

Evelina Dobračeva zingt Il Tramonto met v.l.n.r. Saskia Viersen, Evelina Dobračeva, Wouter Vossen, Hannah Strijbos en Marc Vossen. Foto > Doris van den Heuvel

De concertbezoekers, die helaas niet in groten getale waren opgekomen, konden ook meermalen genieten van sterke staaltjes ensemblespel. Het Adagio uit de Tweede Symfonie van Sergej Rachmaninov, geschreven voor een groot orkest, bleek onverwacht heel fris te klinken in een bezetting met acht musici. Naast de drie leden van Storioni waren dat de Amerikaanse klarinettiste Jean Johnson, violiste Saskia Viersen, de altviolisten Gareth Lubbe en Hannah Strijbos en bassist Dennis Pientak. Zij speelden het adagio in een arrangement van Vladimir Mendelsshohn.

De Amerikaanse klarinettiste Jean Johnson in de Tweede Symfonie van Rachmaninov. Achter haar pianist Bart van de Roer en rechts van haar de altviolisten Gareth Lubbe en Hannah Strijbosch. Foto > Doris van den Heuvel  

Met een gedicht van Richard Dehmel voor ogen

Een gloedvol slotakkoord kwam zaterdagavond met ‘Verklärte Nacht’ van Arnold Schönbergdoor een ad hoc gevormd sextet. Het klonk huiveringwekkend mooi, vol stormachtig verlangen, ongetemde hartstocht, wanhoop en uiteindelijk verzoening, uitmondend in een liefdesduet. Schönberg, die later bekend zou worden met zijn twaalftoonsmuziek, schreef het in 1899 met een gedicht van Richard Dehmel voor ogen. Dat gedicht gaat over twee geliefden van wie de vrouw vertelt dat zij zwanger is van een ander. Het moederschap leek haar – voordat ze deze nieuwe geliefde kende – nog de enige zin aan haar leven. Nu is ze vertwijfeld en ten einde raad. Maar hij troost en accepteert haar liefdevol.

Het mooie slotakkoord van zaterdagavond: Verklärte Nacht door v.l.n.r. de violisten Elina Vähälä en Franziska Hoelscher (nauwelijks zichtbaar), de altviolisten Gareth Lubbe en Simone van der Giessen, de cellisten Iedje van Wees en Senja Rummukainen. Foto > Arnold Verplancke

Het getuigt van veel lef en talent om dit weerbarstige en veeleisende werk zo krachtig uit te voeren. De violisten Elina Vähälä en Franziska Hoelscher, de altviolisten Gareth Lubbe en Simone van der Giessen, de cellisten Senja Rummukainen en Iedje van Wees presteerden het.

Opgetogen musici na Verklärte Nacht v.l.n.r. Gareth Lubbe, Franziska Hoelscher, Simone van der Giessen, Elina Vähälä. Foto > Doris van den Heuvel

In de pauze tussen de concerten konden de bezoekers luisteren naar interviews met musici en zich soms laten verrassen door ongewone instrumentalisten. Zo bleek altviolist Gareth Lubbe uit Zuid-Afrika ook een boventoonzanger te zijn. En de Franse hoornist Hervé Joulain die ’s middags had opgetreden, kwam in de avondpauze terug om zijn reusachtige houten alpenhoorn te demonstreren voor een verbluft publiek.

Pianist Bart van de Roer interviewt hoornist Hervé Joulain met zijn alpenhoorn. Foto > Arnold Verplancke

Al eerder in Brabant Cultureel:
Storioni Festival biedt twee weken toegankelijke kamermuziek in Eindhoven

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *