Podcast van GrensGeluiden over beeldmaker Ruud van Empel

Na een maandenlange verbouwing is een deel van het Stedelijk Museum in Breda weer open. In dat vernieuwde deel is deze zomer de overzichtstentoonstelling Arcadia te zien met meer dan honderddertig werken van Ruud van Empel (Breda 1958). Hij brak internationaal door met hyperrealistische kunstwerken op basis van fotocollage techniek.

René Oomen maakte voor het culturele radioprogramma GrensGeluiden een podcast waarin Van Empel onder meer vertelt over zijn inspiratie. Hij laat zich niet leiden door de actualiteit van alledag, maar door de grote thema’s van het leven zoals ‘onschuld’. Dat komt terug in zijn werken van kinderen, die hij plaatst in een realiteit die bij nader inzien niet de werkelijkheid is. Zijn herinneringen aan zijn jeugd in de jaren zestig, die ook vastliggen in typische kinderfoto’s uit die tijd, spelen daarbij een grote rol.

Ruud van Empel, Arcadia #3

Ruud van Empel studeerde in 1981 af aan de AKV St. Joost in Breda. Hij ontwikkelt zich tot een vernieuwende conceptuele beeldmaker. Hij creëert een eigen realiteit met beelden die zijn samengesteld uit honderden door hem zelf gefotografeerde fotofragmenten. Met series waarin kinderen de hoofdrol spelen – World, Untitled en Dawn – verwerft Van Empel ook in het buitenland faam. In zijn recente werk heeft de mens plaatsgemaakt voor de overweldigende natuur. Zoals ook de serie Voyage Pittoresque laat zien, toont Van Empel zich meer en meer een schilder.

Erik van Empel maakte een documentaire over het kunstenaarsleven en over het werk van zijn broer Ruud. Deze film is gedurende de tentoonstellingsperiode op zaterdag en zondag doorlopend te zien. De expositie Arcadia is tot en met zondag 24 september 2023 te zien in het Stedelijk Museum Breda. (en)

Podcast over Ruud van Empel

www.stedelijkmuseumbreda

https://ruudvanempel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *