‘Geprezen zij degene die de moed had de Eindhovense BunkerToren niet te slopen’

In de architectuurwedstrijd het Beste Gebouw van 2023 is de Eindhovense BunkerToren in de categorie Identiteit en Icoonwaarde bekroond met de eerste prijs. Algehele winnaar was het woonproject Jonas in Amsterdam van Orange Architects. De wedstrijd is een initiatief van BNA, de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus.

De jury schreef in haar rapport over de BunkerToren onder meer het volgende: ‘Dit is een gebouw met een wauw-factor; de jury is onder de indruk van de trefzekere ingreep die het vervallen gebouw weer kracht heeft gegeven. En prijst de moed om het niet te slopen. De jury ziet dat veel aandacht in de afwerking van de gevel is besteed. De kracht schuilt in het behoud van het erfgoed, dat met eerbied is behandeld, en letterlijk de basis vormt voor de woontoren. Een prachtig – echt Eindhovens – icoon voor de stad, en de onbetwiste winnaar in deze categorie’. Het architectenbureau dat de BunkerToren in ere herstelde is Powerhouse Company. Opdrachtgever was BunkerToren B.V. (RED Company & Being).

Er waren dit jaar honderdnegen inzendingen voor Beste Gebouw van 2023. Daarvan nomineerde de jury twaalf projecten in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Particuliere Woonbeleving, Leefbaarheid & Sociale cohesie en Stimulerende Omgevingen. Drie projecten met Noord-Brabantse roots werden genomineerd. Twee duurzame sociale woongebouwen in de Gestelse buurt in ’s-Hertogenbosch door Studio M10 in samenwerking met KAW; Huis van de gemeente Voorst in Twello door De Twee Snoeken uit ’s-Hertogenbosch; en dus BunkerToren in Eindhoven door Powerhouse Company. (zie bericht nominaties Beste Gebouw 2023 in Brabant Cultureel)

De jury bestond juryvoorzitter Ed Nijpels (SER), Hedwig Heinsman (Aectual), Desirée Uitzetter (directeur gebiedsontwikkeling BPD), Marianne Loof (LEVS Architecten), Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten uit Goirle) en René Scherpenisse (woningcorporatie Tiwos Tilburg). (en)

Foto’s BunkerToren > Sebastian van Damme

bna.nl/nieuws/jonas-gekroond-tot-bna-beste-gebouw-van-het-jaar-2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *