Storioni Festival biedt twee weken toegankelijke kamermuziek in Eindhoven


De zestiende editie van het Storioni Festival in Eindhoven breidt sterk uit en zal dit jaar plaatsvinden gedurende twee weken, van maandag 15 tot en met zondag 28 mei 2023. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe ambities waar te maken op het gebied van kwaliteit, talentontwikkeling en maatschappelijke impact. Met de uitbreiding en verbreding van het programma weet het Storioni Festival laagdrempeligheid te combineren met een hoge kwaliteit.

‘Music in the streets’ in 2022 in het Piazza in het kader van het Storioni Festival. Foto > Nick Bookelaar

Het innovatieve en internationaal toonaangevende kamermuziekfestival is een initiatief van het gelauwerde Storioni Trio (Bart van de Roer, Wouter Vossen en Marc Vossen). Het trio wil met bijzondere concerten, gedurfde programmering en topmusici de liefde voor kamermuziek delen met zoveel mogelijk mensen. Niet voor niets is het thema van deze editie Klankverwanten – ‘ontmoeting en vriendschap’.

Kamermuziekconcert in kader van Storioni Festival 2022.

Highlights en hotspots

In de tweede festivalweek, van woensdag 24 tot en met zondag 28 mei, vinden de grote publieksconcerten plaats op bijzondere locaties in en om de stad. Naast het Muziekgebouw Eindhoven zijn dit Kasteel Heeze, de werkplaats van ontwerper Piet Hein Eek, en de TU Eindhoven. Tot de grote trekkers van deze editie behoren de pianisten Steven Osborne (Engeland) en Anna Fedorova (Oekraïne), en de Finse violiste Elina Vähälä.

De organisatoren van het festival, het Storioni Trio. V.l.n.r. Bart van de Roer (piano), Marc Vossen (cello) en Wouter Vossen (viool).

Ook is er extra aandacht voor jong toptalent en concourswinnaars zoals violiste Isobel Warmelink (winnaar Nationaal Vioolconcours), bassiste Sasha Witteveen (International Youth Bass Competition) en het Skazka Kwartet (Storioni Concours). Op zaterdag 27 mei presenteren jonge, aanstormende talenten zich in het Storioni Kamerorkest. Tijdens het avondconcert kan het publiek zich te goed doen aan virtuoze en spirituele muziek gecomponeerd door de klavierleeuwen van weleer.

Festival met maatschappelijk dna

Het Storioni Festival maakt kamermuziek toegankelijk voor iedereen. Letterlijk en figuurlijk. Daarom ligt in de eerste week, van maandag 15 tot en met zondag 21 mei, de focus op maatschappelijke projecten, talentontwikkeling en educatie. Nieuw is een speciaal ‘Outreach’-programma voor eenzame ouderen en jongeren met een fysieke of mentale uitdaging. Deze week mondt op zaterdag 20 mei uit in een grande finale: het gratis toegankelijke stadsevenement Music in the Streets. Dit is een waar festijn met tachtig openbare concerten en workshops door professionals en amateurs in de binnenstad van Eindhoven. (en)

Meer informatie over het Storioni Festival

Lees ook op Brabant Cultureel:
Concerten Storioni Festival op bijzondere locaties in en rondom Eindhoven
Storioni Festival in Eindhoven noodgedwongen opnieuw digitaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *