Forugh Karimi schrijft vijfde editie van het Brabantse boekenweekgeschenk  

De Afghaans-Nederlandse schrijfster Forugh Karimi uit Den Bosch, is de auteur van de jubileumeditie van het Brabants Boek Present. Wie van 2 tot en met 10 september minimaal 15 euro besteedt in een van de deelnemende Brabantse boekhandels, ontvangt de novelle Nargis cadeau. Het literaire geschenk is een initiatief van Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Forugh Karimi (Kabul, 1971) won toen ze negentien jaar was in haar land een schrijfwedstrijd. Na haar vlucht uit Afghanistan op 25-jarige leeftijd, pakte ze in Amsterdam meteen haar studie geneeskunde weer op; inmiddels werkt ze al vele jaren als psychiater en psychotherapeut in haar eigen praktijk in ’s-Hertogenbosch. Haar vorig jaar verschenen debuutroman De Moeders van Mahipar, verschenen bij Meridiaan Uitgevers,  kreeg goede kritieken. 

Intiem verhaal over actuele thema’s

Nargis is een intiem verhaal over actuele thema’s. Karimi schrijft over de 17-jarige Nargis, die geboren is in een azc en opgroeit in een warm en liefdevol gezin in Nederland. Ze is druk met haar examenjaar op het gymnasium, maar vooral met het feit dat haar familie door een incident uit elkaar gevallen is. 

Forugh Karimi. Foto > Tessa Postuma de Boer

Haar broer Omíd zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf. Haar moeder zit wezenloos op de bank naar de Afghaanse televisie te kijken en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur. Maar dan stelt haar broer aan Nargis een vraag die alles op scherp zet en is het aan haar om te ontrafelen wat en waar het precies mis is gegaan – en het gezin weer bij elkaar te brengen. 

‘Bij het lezen van haar roman De Moeders van Mahipar voel je wat de personages voelen. Soms beschrijft ze dat poëtisch en liefdevol, dan weer ruw en meedogenloos, maar als lezer ga je er helemaal in mee,’ aldus de selectiecommissie Brabants Boek Present 2023.

Eerdere auteurs van het Brabant Boek Present waren Simone Antangana Bekono, Vrouwkje Tuinman, Jeroen Thijssen en Henk van Straten.

Brabantse literaire topauteur

Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle te schrijven. Het Brabants Boek Present wordt in de eerste week van september cadeau gedaan aan de bezoekers van boekhandels in Noord-Brabant. Inmiddels hebben bijna alle boekhandels in de provincie zich bij het initiatief aangesloten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt bouwen met dit present verder aan een literaire traditie in de provincie. Voor deze lustrumeditie wordt de novelle uitgegeven in samenwerking met Meridiaan Uitgevers te Amsterdam. (en)

www.tilt.nu

https://praktijkkarimi.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Een familiegeschiedenis en een introductie op Afghanistan in één roman

Lees ook op Brabant Cultureel:
Simone Atangana Bekono schrijft hallucinaties in hittegolf
Drama in Eindhoven inspireerde Vrouwkje Tuinman voor Brabants Boek Present 2021
Beklemmend geheim drijft gezin uiteen in ‘De terugkeer’ van Jeroen Thijssen
Witte man aan verwarring ten prooi in nieuwe roman Henk van Straten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *