United Cowboys maakt eigen Notenkraker in Staatstheater in Kassel

Pauline Roelants en Maarten van der Put, samen al meer dan dertig jaar de leiders van de Eindhovense performancegroep United Cowboys gaan de grens over. Fysiek, maar dat is niet ongebruikelijk voor de groep, maar vooral qua genre. Zij nemen De Notenkraker onder handen, een van de hoogtepunten van het verhalende klassieke ballet. Het beroemde stuk uit 1892 van Marius Petipa en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski krijgt dit najaar een complete remake in het Staatstheater in Kassel.

Kassel kende het ‘positiv respektlose Performance-Kollektiv aus Eindhoven’ al van een voorstelling geïnspireerd op het Zwanenmeer, dat Roelants en Van der Put twee jaar geleden presenteerden. Nu zijn zij uitgenodigd om ook het laatste deel van een over meerdere seizoenen uitgespreide Tsjaikovski-trilogie voor hun rekening te nemen. ‘De Notenkraker moet geluk en vreugde brengen’, schrijft de seizoensbrochure van het theater, ‘maar staat tegelijk symbool voor verzet en ongehoorzaamheid.’ Dat is de United Cowboys wel toevertrouwd. Onder hun handen wordt de Notenkraker 2023 geen herinterpretatie van Petipa’s sprookje, maar een geheel nieuw stuk. Met elementen die een verbinding leggen met de laat negentiende-eeuwse versie, maar met een nadruk op eigentijdse, interdisciplinaire vormen en natuurlijk met een mix van realiteit en fantasie. En met naast humor en een lichte toets ook een dreigende, donkere kant.

Voorpagina en dit beeld > Remenition Swanlake (2021). Foto’s > K-H Mierke
Remenition Swanlake (2021). Foto’s > Maarten van der Put

14 Oktober 2023 gaat de voorstelling met achtentwintig dansers, twee acteurs en twee live musici in première. Het stuk blijft minstens het gehele seizoen op het Kasselse repertoire. (ch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *