Sanne Rambags start een nieuw label voor luisterjazz

Sanne Rambags treedt niet alleen op als vocaliste en componeert haar eigen muziek, maar is nu ook het platenlabel Sonna Records gestart. Daarmee brengt zij werk uit van haar zelf en van gelijkgestemden. Een label voor luisteraars voor wie muziek meer is dan achtergrondgeruis.

door Camiel Hamans

Muziek is er in soorten en maten: uitbundig ter onderstreping van vreugde, opzwepend om massa’s op de been te brengen, kalmerend zodat woede of opwinding zakt en verstillend. Sanne Rambags (Goirle 1994) is een zangeres van de verstilling. Zij streeft naar woorden, klanken, noten en ritmen die aansluiten bij haar innerlijk en dat zo uitdrukken dat de luisteraar zich verbonden voelt met haar.

Allemaal signaalwoorden voor een diepte

Of ze nu alleen optreedt zichzelf begeleidend op gitaar of met haar mede-Brabanders trompettist Koen Smit en pianist Sjoerd van Eijck onder de naam Mudita of in het over de hele wereld uitzwermende trio Under the Surface met de gelauwerde slagwerker Joost Lijbaart en de visionaire gitarist-componist Bram Stadhouders, Sannes stem, haar pauzes, haar verklankingen en breekbare stiltes zijn allemaal signaalwoorden voor een diepte, waarnaar zij de luisteraar meeneemt.

Sanne Rambags (r) en Oddrun Lilja Jonsdottir. Foto > Nico Morreaux

Niet dat Rambags niet ook uitbundig kan klinken, maar ook dan gaat het niet om oppervlakkige feestelijkheid, maar om inhoud. Of ze nu improviseert, gedichten zingt of als menselijke stem het derde instrument in een trio is, haar muziek draait om verbinding, droomt van een wereld waarin het wezenlijke aan de oppervlakte ligt en vraagt van de luisteraar haar te volgen.

Een verbastering van haar naam

Welke naam aan haar werk gegeven moet worden, tot welk genre het behoort, is onbelangrijk, maar zelf rekent zij zich tot de jazz. Luisterjazz is misschien beter, want haar muziek vraagt rust, aandacht en toewijding. Daarom leent die zich ook goed voor cd en andere geluidsdragers. Rambags is daarom een label begonnen, Sonna, een verbastering die een concertorganisator die haar slecht had verstaan, had gemaakt van haar naam Sanne.

Op dit label brengt ze niet alleen haar eigen werk uit, zoals de recente cd Sister waarop ze zowel in het Engels als Nederlands zingt en waarop ze op gitaar ondersteund wordt door de IJslandse Oddrun Lilja Jonsdottir, maar ook van gelijkgestemden. Zoals de cd Itakiry van de Zwitserse Chiara Schönfeld met wie Rambags in contact kwam tijdens haar studietijd in Zwitserland, en de Spaanse Paloma Lázaro Arteaga die nu haar studie in Tilburg afrondt en die op haar cd Ritual onder meer ondersteund wordt door Joost Lijbaart en Bredanaar Sjoerd van Eijck. Voor wie muziek meer dan is meezingen of achtergrondgeruis, is Sonna Records, dat zichzelf terecht aanprijst als een label dat tegelijk avontuurlijk is en rustig, een aanwinst.

Sanne Rambags Sister > € 20,00 | Chiara Schönfeld Itakiry > € 20,00 | Paloma Lázaro Arteaga Ritual > € 15,00

www.sonnarecords.com

Foto Sanne Rambags voorpagina > IAMKAT (Katerina Bomhof Plevkova)

Artwork album Sister > Djenné Fila

Lees ook op Brabant Cultureel:
Vocaliste Sanne Rambags: geloof in de grootsheid van de natuur en die van jezelf
Breda krijgt met ‘Sound of Europe’ een nieuw festival voor moderne jazz

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *