Breda Jazzfestival 2023 biedt een mix aan muziekstijlen

Tijdens het Hemelvaartweekend – van 18 tot en met 21 mei – is de binnenstad van Breda het decor van het Breda Jazz Festival 2023, de eenenvijftigste editie. Op meer dan twintig podia, overwegend op straten en pleinen, treden bands uit binnen- en buitenland op. Er is zelfs een varend podium. De toegang is gratis.

Hedendaags kenmerk van het Bredase evenement is dat niet alleen jazz is te horen, maar ook andere muziekstijlen als rhythm-and-blues, latin, southern rock en rock’n-roll, al dan niet gecombineerd met jazz. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen bedienen.

Opening van het Breda Jazz Festival in 2022.

Ooit was dit in Breda een festival van traditionele jazz en hoewel het programma tegenwoordig breder van opzet is, komt de liefhebber van de oude stijl jazz nog volop aan zijn trekken. Zo zijn er optredens van zo’n dertig muzikanten uit New Orleans, de bakermat van de jazz. In wisselende setting zullen deze muzikanten, onder wie ook John Boutté, hun muziek ten gehore brengen. Ook eert het Breda Jazz Festival het moment dat Louis Armstrong honderd jaar geleden zijn eerste solo opnam.

Een kleine greep uit het programma:

Persi Swing Collective Bigband (NL)
Een gedreven, energieke bigband uit Steenbergen die bekend staat om haar brede muzikale interesse. Geen genre wordt geschuwd. Van klassieke bigband-swingers tot moderne filmische composities, van exotische latin tot pompende funk.

Deltaphonic Backroads (VS)
Deze band maakt een reis door de geschiedenis van southern rock. Een concert met nummers van legendarische bands zoals The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd en The Marshall Tucker Band.

BOSCO featuring Johnny Rosenberg (NL)
Jazz- en poporkest BOSCO werd in 2003 opgericht door de Bredase trompettist, arrangeur en producer Daan Bogers. De band groeide in korte tijd uit tot een veelgevraagd collectief dat zowel jongere als oudere toeschouwers wist te boeien. De veelzijdigheid van BOSCO bracht de band op vele plekken: van Paaspop tot Concert at Sea.

In 2022 konden amateurfotografen meedoen aan een fotowedstrijd, uitgeschreven door het Breda Jazz Festival. Peter Smeekens won de eerste prijs in de categorie Sfeer met deze swingfoto. In de categorie Artiest ging Wim Langen er met de eerste prijs vandoor en de categorie Publiek ging ook naar Peter Smeekens. De prijzen worden dit jaar tijdens het festival uitgereikt.

Brass Bands from the world (INT)
Bands die op straat spelen, al dan niet met een Grand Marshall als voorganger, is een veelgezien fenomeen tijdens jazzfestivals over de hele wereld. Ook in Breda is het een vast onderdeel van het programma. Dit jaar komen er meer dan ooit naar Breda. Bands uit eigen land, uit andere Europeese landen en uit New Orleans.

Double Espresso Saxofoonkwartet (NL)
In 2023 viert Double Espresso saxofoonkwartet haar twintigjarig jubileum. Met een programma muziek met uit de Roaring Twenties van de twintigste én de eenentwintigste eeuw. Swingende stukken van oude meesters als Jelly ‘Roll’ Morton en Duke Ellington, maar met eigen composities geïnspireerd door onder andere Charles Mingus. (en)

www.bredajazzfestival.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *