Ashley Stapelfeldt verrast met haar sterke sopraan

door Arnold Verplancke 

Dat zijn eigenlijk de leukste ervaringen: als een artiest je onverwacht verrast met een sterke uitvoering of geweldig kunstwerk. Gelukkig komt dat regelmatig voor. Afgelopen week nog in de Hasseltse kapel van Tilburg. In de serie ‘Fontys in concert’ kwam daar de Zuidafrikaanse Ashley Stapelfeldt zingen, op de piano begeleid door Joep Berkers. Ze studeren alle twee nog aan het conservatorium, dat tegenwoordig onherkenbaar schuil gaat achter het pseudoniem AMPA (Fontys Academy of Music and Performing Arts). 

Hij heeft er al eerder piano gestudeerd en vervolgt nu zijn opleiding tot pianobegeleider. Zij heeft in haar geboorteland Zuid-Afrika haar bachelor diploma operazang behaald en studeert nu voor haar master in Tilburg.

Ashley Stapelfeldt en Joep Berkers. Foto > Arnold Verplancke

Wat een mooie stem heeft ze. Voor een betrekkelijk klein publiek zong ze zowel bekende aria’s uit opera’s als spirituals en werk uit het muziektheater. Ik heb ze niet geteld, maar meer dan vijftig bezoekers zullen er niet zijn  geweest. Allemaal raakten ze al voor de pauze  onder de indruk van haar sterke en heldere sopraan. Vooral in aria’s van Puccini uit La Bohème en Turandot vulde ze de kapel krachtig tot in de nok. Haar spirituals klonken vervolgens oprecht en ingetogen, soms zelfs ontroerend zonder pianobegeleiding. Met een traditioneel Zuidafrikaans lied in de isiXhosa-taal besloot ze haar optreden. De onmogelijk na te bootsen klikklanken met haar tong zorgden voor een ontspannen slotakkoord.  

‘Vooral in aria’s van Puccini uit La Bohème en Turandot vulde ze de kapel krachtig tot in de nok.’ Foto > Arnold Verplancke

In de Hasselte kapel staan nog de nodige muziekevenementen op het programma. Het Hasselts Gemengd Kapelle Koor komt 17 mei Marialiederen zingen in het kader van de meimaand. Concerten volgen nog op 8 en 17 juni en 6 juli.

Kleine concerten

Dat het veel slechter kan met de bezoekcijfers van kleine concerten heb ik eerder deze maand ook meegemaakt. Ik was benieuwd naar het programma van de Bredase pianist Daan Boertien en bas-bariton Marc Pantus met liederen van Harry (Heinrich) Heine. Die voerden ze uit in Leiden voor de Leidse Salon in het historische weeshuis in het centrum van de oude stad. 

Daan Boertien en Marc Pantus. Foto > Claudia Otten

Prachtig allemaal, goed verzorgd en toegelicht, mooi verklankt. Maar helaas voor slechts een handjevol bezoekers in de mooie zaal. Ach, dat moet groeien, zeiden de initiatiefnemers van dit nieuwe klassieke podium in de pauze. Gelukkig bleek dit een uitzondering op de meestal betere bezoekcijfers. 

‘Prachtig allemaal, goed verzorgd en toegelicht, mooi verklankt.
Maar helaas voor slechts een handjevol bezoekers in de mooie zaal.’

De twee musici maakten er toch een mooie avond van met gedichten van Heine op muziek van allemaal verschillende en soms onbekende componisten. De meest bekende was nog Alphons Diepenbrock van wie ‘Es war ein alter König’ als openingslied klonk. 

Hasseltse kapel.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Pianist Daan Boertien wil als liedbegeleider elk woord begrijpen en het verschil maken

Reacties (2)

 1. Martyn Smits schreef:

  Bedankt beste Arnold, voor de mooie complimenten aan het adres van onze fantastische studente, Ashley!
  We richten ons in samenwerking met de Hasseltse Kapel op intieme concerten voor ongeveer 50 mensen. Veel meer kunnen er ook niet in zonder dat het onaangenaam wordt. Kortom, in uw ogen wellicht weinig, maar in onze ogen precies wat nodig is. Voor grotere concerten bieden we andere programma’s in andere zalen.
  Graag nodig ik u eens uit om bij te praten over AMPA, een naam die inmiddels alweer 6 jaar oud is. Dit acroniem (geen pseudoniem) is een bewuste keuze. Graag licht ik die keuze eens toe tijdens een koffietje.
  De uitnodiging staat! Wees welkom om ons eens te bezoeken in ons mooie gebouw in het hartje van Tilburg!

  Martyn Smits
  Master of Music Tilburg

 2. arnold verplancke schreef:

  Ja leuk, doen we Martyn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *