Nog één keer lopen over de nok van de Sint-Jan

Letterlijk lopen over de nok van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch, die bijzondere mogelijkheid doet zich voor in de komende zomermaanden. De kathedraal staat dan in de steigers om de leien van het dak te kunnen vernieuwen. Die constructie geeft bezoekers de kans om onder leiding van een gids het monumentale gebouw (en de stad) op vijftig meter hoogte te bekijken.

De ‘Avontuurlijke Klim’ is een unieke gelegenheid om de vele bijzondere bouwkundige details, zoals enkele luchtboogbeeldjes, van dichtbij te bewonderen. De rondleiding voert de bezoekers naar het eerste bordes, over de nok van het dak en rondom de Vieringtoren. De gids geeft onderweg tekst en uitleg over de architectonische en bouwkundige hoogstandjes en over de rijke geschiedenis van de kathedraal. Ook zijn er enkele interactieve elementen aan deze één uur durende tocht toegevoegd.

De ‘werktekening’ van De Avontuurlijke Klim. Beeld > Stichting Nationaal Monument Sint-Jan
In de Sint-Jan, omhoog kijkend naar de Vieringtoren met het alziend oog. Foto > Hans Lodewijkx

In 2016 kon het grote publiek ook al de Sint-Jan van bovenaf aanschouwen en maar liefst 125.000 liefhebbers kochten toen een kaartje om het avontuur mee te beleven. De Avontuurlijke Klim is een initiatief van de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan die zich inspant voor de fondsenwerving ten behoeve van de restauratie van de kathedraal. De opbrengsten uit onder andere de kaartverkoop van De Avontuurlijke Klim komen ten goede aan de doorlopend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden.

De afwisselende en mooi gedetailleerde luchtboogbeeldjes waren in 2016 van dichtbij te bewonderen. Foto’s > Hans Lodewijkx

Een volgende gelegenheid om de Sint-Jan op grote hoogte te bezoeken zal zich naar het zich laat aanzien de komende honderd jaar niet meer aandienen, omdat er dan geen restauratiesteigers staan die die dat mogelijk maken. Op 23 mei starten de rondleidingen, na 31 augustus is het afgelopen. Meer informatie en kaarten te boeken op de website van de Sint-Jan. (en)

www.sint-jan.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
De bouw van de Sint-Jan stap voor stap en beeld voor beeld
Groot orgel van Bossche Sint-Jan is ook een lust voor het oog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *