Symposium over bedelfeesten in Nederland en Vlaanderen op de universiteit van Tilburg

Op de universiteit van Tilburg wordt op woensdagmiddag 19 april 2023 een symposium gehouden over ‘bedelfeesten’ in Nederland en Vlaanderen. Het doel van deze bijeenkomst is onder meer te bekijken hoe deze eeuwenoude tradities een plaats kunnen hebben in de huidige samenleving. Het congres begint om 12.45 uur en is gratis toegankelijk. Deelname is interessant voor een breed publiek: mensen uit de wereld van de heemkunde, toerisme of de sociale sector en voor iedereen die is geïnteresseerd in cultuur.

Bedelfeesten zijn tradities als Driekoningenzingen, Sint-Maarten, Vastenavond en Nieuwjaarzingen. Al deze tradities waren er ooit op gericht om voedsel, brandstof en eventueel geld te delen met de armen. Er kan een vergelijking worden gemaakt met hedendaagse vormen van delen, zoals voedsel-, kleding- en speelgoedbanken. Hier raken traditie en actualiteit elkaar. Bovendien kennen vrijwel alle culturen vergelijkbare tradities.

Jongens gaan langs de boerderijen om eieren op te halen, Helvoirt, jaren ’30. © R.K. Foto-Persbureau ‘Het Zuiden’, ’s-Hertogenbosch – Maastricht. Brabant-Collectie, Tilburg University

Het symposium bij Tilburg University is een eerste presentatie van een onderzoek naar bedeltradities in Vlaanderen en Nederland. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen (VVLL) en de aan Tilburg University verbonden Brabant-Collectie. Op de wat langere termijn worden de resultaten van dit onderzoek samengebracht in een boek. Ook wordt ernaar gestreefd om de bedeltradities geplaatst te krijgen op de erfgoedlijst van de UNESCO.

Het programma van het symposium is een mix van muziek, films en lezingen. De lezingen worden verzorgd door bekende deskundigen als Ineke Strouken, Paul Spapens, Ton Meijers en Jeroen Janssens. Een van de sprekers is ook Hennie van Schooten. Onder haar leiding is het Driekoningenzingen in Tilburg doorontwikkeld tot een Speelgoedbank en de Tilburgse Sterrentocht.

In verband met het beperkte aantal plaatsen wordt gevraagd zich vooraf aan te melden. Dat kan tot en met 16 april via communicatiebc@tilburguniversity.edu. (en)

Symposium bedelfeesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *