Het Noordbrabants Museum trof seniorenregeling voor oud-directeur De Mooij

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch heeft een seniorenregeling opgetuigd voor Charles de Mooij die in juli vorig jaar afscheid nam als directeur. Deze regeling is opgezet om een pensioenhiaat te repareren. De Mooij blijft daarom drie jaar als adviseur werkzaam voor het museum. De kosten van deze regeling, waarvan de hoogte vanwege privacyredenen niet bekend wordt gemaakt, komen ten laste van de algemene reserve van het museum.

Over deze regeling is ophef ontstaan door een artikel in de Volkskrant van vrijdag 31 maart 2023 waarin wordt gesteld dat het museum door de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant op de vingers is getikt. Het was namelijk aanvankelijk de bedoeling om deze seniorenregeling te financieren uit het zogeheten Ambitiefonds. Maar volgens gemeente en provincie, die beide hebben bijgedragen aan dat fonds, moet dat budget worden besteed aan innovatie. Daarbij kan onder meer worden gedacht aan digitalisering, kansplaatsen voor jonge conservatoren, deskundigheidsbevordering en mogelijke aankopen van werken van Vincent van Gogh. De verwerving van het schilderij ‘Kop van een vrouw’ in 2020 werd mede uit dit Ambitiefonds bekostigd.

Oud-directeur van Het Noordbrabants Museum Charles de Mooij. Foto > bymarjo

Na overleg tussen de betrokken partijen is besloten om de aanvulling op het pensioen van de oud-directeur op een andere manier te financieren, namelijk uit de algemene reserve. Daarvoor was het nodig om de jaarrekening van 2021 met terugwerkende kracht aan te passen. In een verklaring benadrukt de Raad van Toezicht dat de aangepaste regeling niet ten koste gaat van het artistieke beleid van het museum.

Financiële positie museum

Als adviseur houdt De Mooij, die 36 jaar in dienst was van het museum, zich onder meer bezig met historisch onderzoek en met verslaggeving van de afgelopen jaren. Naar verwachting zal dat resulteren in zowel interne als externe publicaties. Ook is de oud-directeur beschikbaar om op verzoek advies te geven. Hij is overigens niet meer betrokken bij de uitwerking van het plan om een buitenmuseum te vestigen in natuurgebied Herlaer (eigendom van Brabants Landschap), aldus een woordvoerder van het museum.

In de verklaring zegt de Raad van Toezicht dat de financiële positie van Het Noordbrabants Museum ‘voldoende’ is, ondanks een structurele bezuiniging van 200.000 euro op de subsidie en een stijging van de energiekosten van 460%. Maar net als bij andere musea zullen alle zeilen moeten worden bijgezet om inflatie en kostenstijgingen het hoofd te bieden, aldus de raad.

Voor het uitbreken van de coronapandemie trok het museum jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 bezoekers, maar door de coronamaatregelen daalde dat aantal sterk. Het museum trekt nu weer meer bezoekers, maar het aantal ligt nog niet op het oude niveau. Voor het najaar staat een grote expositie gepland van werken van verschillende leden van de schildersfamilie Brueghel. Die zal naar verwachting veel kunstliefhebbers trekken. De kosten zijn begroot op ruim anderhalf miljoen euro. (en)

UPDATE 15 februari 2024 Verklaring Raad van Toezicht van Het Noordbrabants Museum

Lees ook op Brabant Cultureel:
Charles de Mooij stopt als directeur van Het Noordbrabants Museum
Jacqueline Grandjean nieuwe directeur van Het Noordbrabants Museum

Reacties (2)

  1. Maarten van Teeseling schreef:

    In 3 jaar 7,5 ton? Balkenendenorm?
    m v teeseling, hoog soeren, 0653320936

  2. Jos Van Heeswijk schreef:

    Nu blijkt het toch anders in elkaar te zitten. Overal hetzelfde. Zakken vullen en vrienden politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *