Film ‘Fresh Cacao Revisited’ toont wat een prijs doet met jonge kunstenaars

Wat doet het winnen van een prijs met jonge kunstenaars? Dat is de hamvraag in de film Fresh Cacao Revisited die op donderdag 23 maart 2023 in première ging in de Helmondse Cacaofabriek. Het is de eerste film van eigen makelij. Ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Carat Lucas Gasselprijs, bedoeld als aanmoediging voor startende kunstenaars, maakte de Eindhovense cineast Rein Peeters een portret van de vijf winnaars van deze Helmondse prijs voor net afgestudeerde studenten op een kunstacademie.

In 2017 werd deze onderscheiding voor jong talent in het leven geroepen door de Helmondse Stichting Carat. Sindsdien kiest een speciale jury steeds één van de exposanten van de tentoonstelling Fresh Cacao, een presentatie van geselecteerde Nederlandse academietalenten in De Cacaofabriek. Vier van de vijf winnaars vertellen openhartig over hun gedrevenheid, maar ook over hun kwetsbaarheid en twijfels. Caz Egelie, Nina Markus, Jerrold Saija en David Kater geven allemaal aan dat het winnen van een prijs absoluut helpt. Niet alleen als duwtje in de rug voor je carrière, maar ook als bevestiging dat wat je maakt er ook toe doet. Christa te Dorsthorst moest vanwege persoonlijke omstandigheden afhaken.

Cineast Rein Peeters, maker van de documentaire Fresh Cacao Revisited, met op de achtergrond de vijf kunstenaars die aan het woord komen.

Nina Markus heeft het gevoel dat zij door de Carat Lucas Gasselprijs meer serieus wordt genomen en dat ze met haar animaties nu zelfs kan kiezen uit producenten. David Kater vindt in de prijs de bevestiging dat hij goed bezig is. “De mensen willen kennelijk graag zien wat ik maak.” Cas Egelie hoopt dat de prijs hem aanzet om wat meer te durven en Jerrold Saija wil graag inspireren om meer verbindingen te maken tussen heden en verleden.

Julienne Tullemans, programmeur exposities bij de Cacaofabriek, spreekt van een waardevol document met educatieve waarde waarvan kunstenaars in het hele land iets kunnen opsteken. “Je kruipt als het ware even in het hoofd van een jonge enthousiaste kunstenaar en ervaart hoe het creatieve proces werkt.” Het is dan ook de bedoeling met deze film de boer op te gaan. 
De Carat Lucas Gasselprijs, vernoemd naar de laatmiddeleeuwse Helmondse schilder, wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Deze omvat een trofee en een geldbedrag. (avda)

Lees ook op Cultureel Brabant:
‘Tussenruimte’ in Cacaofabriek is een expositie met een titel die past als een jas
Intrigerend werk van nieuw Nederlands kunsttalent op frisse expositie Fresh Cacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *