Museum ’t Oude Slot toont met schilderijen metamorfose van de Kempen

Van 5 april tot en met 27 augustus exposeert museum ’t Oude Slot in Veldhoven ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Eindhoven Museum. De unieke tentoonstelling geeft aan de hand van deze schilderijen een beeld van de veranderingen in de leefomgeving van de Kempen in de afgelopen eeuw. De expositie is opgebouwd rond zeven thema’s: heide en zand, cultuurlandschap, zandwegen, boerderijen en erven, boereninterieurs, arbeid en mensen. De werken zijn van de hand van schilders als Huub van Baar, Kees Bol, Victor de Buck, Walter Castle Keith, Edgard Farasyn, Jozef Gindra, Roland Larij, Harry Maas, Ernest Midy, Reinier Pijnenburg en Frans Slager.

Edgard Farasyn (1858 – 1938), ‘Vrouw op kruiwagen’ – omstreeks 1905.

Veranderd

Zo’n honderd tot honderdvijftig jaar geleden bestond de streek De Kempen nog hoofdzakelijk uit een agrarische wereld waarin ook een handvol ambachtslieden hun bestaan vond. De bevolkingsgroei, de steeds verdergaande industrialisatie en wetenschappelijke en technische innovaties hebben deze samenleving ingrijpend veranderd. De geëxposeerde schilderijen maken de bezoeker ervan bewust dat zijn of haar voorouders in een totaal andere wereld leefden. En dan te bedenken dat dit nog maar twee, drie of vier generaties geleden is.

Hans Sonnemans, directeur van ’t Oude Slot, is enthousiast over de komende expositie. “Het zijn prachtige schilderijen die het verdienen om getoond te worden.” De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Eindhoven Museum. Peter Thoben, voormalig directeur van Museum Kempenland, werkt eraan mee als gastconservator. Hij verzorgt op zondag 23 april om 14.30 uur een lezing over de expositie getiteld Kunschilders in de Kempen.

De expositie is voor het publiek toegankelijk vanaf woensdag 5 april tot en met 27 augustus 2023. Het museum is wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. (en)

Jacques Zon (1872 – 1932), ‘Boereninterieur te Heeze’.
Johannes Embrosius van de Wetering de Rooij (1877 – 1972), ‘de Rul te Heeze’.

www.museumoudeslot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *