Ruth Bruyneel wint De Troffel 2023 van Festival Cement

De Vlaamse theatermaker Ruth Bruyneel heeft De Troffel 2023 van Festival Cement gewonnen. Ze krijgt deze prijs voor haar idee voor een voorstelling met de titel DE VICKY. (Wax the pain away). Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 7500 euro. Bovendien mag ze haar project uitvoeren op de volgende editie van Festival Cement. 

De Troffel is een stimuleringsprijs die jaarlijks tijdens Festival Cement wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker. 

Ruth Bruyneel (rechts) winnaar van De Troffel 2023 van Festival Cement. Links acteur Daphne Agten, zij speelt een rol in het bekroonde stuk. Foto > Ruben Swart

In november 2022 nodigde Festival Cement jonge afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen uit om hun beste concept voor een voorstelling of performance in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2023. Uit de vele inzendingen werden door een leescommissie acht concepten geselecteerd. 

Tragikomedie

Op maandag 20 maart 2023 mochten de deelnemers hun plannen pitchen ten overstaan van een jury bestaande uit  Joost Segers, Joanne Mensert en Sophie Sanders. DE VICKY. (Wax The Pain Away) is een een tragikomedie over vrouwen en hun (schaam)haar. DE VICKY. vertelt het verhaal van Vicky, een schoonheidsspecialiste die zichzelf heeft verloren in haar zoektocht naar hoe een perfecte vrouw te zijn. Op zoek naar bevestiging probeert ze verschillende vrouwen uit, als huiden. Niet meer wetend wie ze is, blijft ze binnen. Al waxend zoekt ze troost voor haar eenzaamheid. Haar en huid van haar klanten geven haar net genoeg warmte om te kunnen blijven bestaan. Maar hun blik ontwijkt ze. Vicky waxt enkel ‘achterkanten’.

De jury zegt over het winnende concept van Bruyneel, die is afgestudeerd aan Toneelacademie Maastricht, onder meer:  “Het concept spreekt enorm tot de verbeelding. De vorm en taal zijn poëtisch, absurd en filosofisch. De personages, vormgeving en muzikaliteit zijn concreet en de keuzes die hierin gemaakt zijn helder. Daarnaast zijn de thematieken (vrouwbeelden, verwachtingen, eenzaamheid van het moederschap en een hoopvol nieuw begin) zeer relevant. We hebben veel vertrouwen dat dit een fantastische en unieke voorstelling gaat worden. Wax the pain away!”

De overige deelnemers aan de pitch waren: 

Menzo Kircz en Stefan Gota – Het rusthuis van de beren
Marta Wörner – Dark Grey, almost black
Amit Palgi – Lacky you – Duet synecdoche
Noah Janssen – Staging holes: the mouth-piece
Sam Verhaeren – For the time being
Sanne Bokkers – Sound so squeaky
Remy Neumann – Dans van de wanhoop

Eerder werd de prijs gewonnen door Toni Blackwell, Mooni Van Tichel, Courtney May Robertson, Leonore Spee & Sascha Bornkamp, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert, Alexia Leysen, en LIPS&KNOBEL. (en)

www.festivalcement.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *