Fotoserie ‘Vrij’ van Goed Folk in de Bossche Verkadefabriek

In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch is momenteel een tentoonstelling te zien van documentair fotograaf Folkert Koelewijn alias Goed Folk. Het gaat om vijftien werken uit de serie VRIJ die ook te boek is gesteld. Samen met de schrijvers Sanneke van Hassel en Manouk van Egmond onderzocht Koelewijn vier jaar lang wat Nederlanders zoal doen als ze niet werken en vrij zijn: van met modelbootjes varen tot afval rapen en nog 1001 andere vormen van vrijetijdsbesteding, al dan niet in verenigingsverband. De ook in de NRC gepubliceerde serie werd begin dit jaar bekroond met de tweede prijs in de categorie Nationaal documentair (serie) van de Zilveren Camera.

Alle foto’s > Folkert Koelewijn | Goed Folk

Leden van Vaargroep Overbetuwe varen met hun op afstand bestuurbare modelschepen in Elst.
Temiloluwa Tomisin doet het haar van haar zus Abimifoluwa Akinwole in Spijkenisse.

De Rotterdamse fotograaf studeerde in 2017 af aan de Willem de Kooning Academie in zijn woonplaats en sleepte met zijn werk al vaker prijzen in de wacht. ‘Verliefd op kneuterigheid en alledaagse absurditeiten, plaatst hij kleine onderwerpen met grote impact op een podium’, aldus een persbericht van de Verkadefabriek. ‘Als fotograaf wil hij de kijker op zichzelf laten reflecteren.’

Winfried Deuling (62) doet aan acrobatiek samen met een vriendin van 70. Ze oefenen in een schuur of buiten in de tuin in Hellevoetsluis.
Maurice Eilander oefent op zijn doedelzak in zijn woonkamer in Hoevelaken.

Eind vorig jaar verscheen het boek VRIJ. Wat Nederlanders doen als ze niet werken. Hierin zijn de foto’s van Goed Folk en de door Van Hassel en Van Egmond opgetekende verhalen en belevenissen gebundeld. Het door New Book Collective uitgegeven boek is niet alleen in de boekhandel te koop maar ook in de Verkadefabriek (prijs € 28,50).

De expositie loopt, voor zover nu bekend, tot eind april en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de aan de Boschdijkstraat gelegen culturele hotspot in ’s-Hertogenbosch. (je).

www.verkadefabriek.nl

www.goedfolk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *