Sint-Jan in Roosendaal podium voor een dansspektakel van de erfgoedparade

De Sint-Janskerk aan de Markt in Roosendaal biedt op zaterdag 11 en zondag 12 maart 2023 een podium aan een groot dansspektakel. In het kader van de erfgoedparade brengen dansers en freerunners (artistieke acrobaten) zowel binnen als buiten het kerkgebouw de voorstelling ‘Dans naar de Hemel’. De dansers maken daarbij optimaal gebruik van de ruimte van het kerkgebouw en zij zullen hun artistieke kunsten ook op grote hoogte vertonen. De erfgoedparade is een initiatief van de Vriendeloterij en BOEi om iconische gebouwen op een andere manier in beeld te brengen. BOEi is een organisatie die zich toelegt op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed.

Ellen Klaus, productieleider van de erfgoedparade: “Het publiek krijgt in Roosendaal een spektakelstuk te zien. Een voorstelling die de mogelijkheden van de Sint-Jan als culturele locatie volledig benut.” Natasja Bode en Suzanne de Bekker zijn artistiek leiders van Ropes Aligned, een gezelschap dat optreedt met verticale dansen, al dan niet in combinatie met andere kunstvormen. “Wij brengen een energieke voorstelling met professionele dansers, muzikanten en topatleten. In deze nieuwe voorstelling dagen wij het publiek uit om de grote monumentale kerk op een totaal andere manier te beleven. Enorm spannend om dit soort voorstellingen in de Sint-Jan te spelen.” 

Cultuurtempel

De Sint-Jan is gebouwd in neoclassicistische stijl naar een ontwerp van architect J. Franssen en werd ingewijd in 1839. De toren van de kerk heeft een bouwkundige geschiedenis die teruggaat tot eind vijftiende eeuw. Als gevolg van de voortschrijdende secularisatie van de samenleving in de twintigste eeuw vinden steeds minder katholieken de weg naar de Sint-Jan.

Sint-Janskerk aan de Markt in Roosendaal op een oude ansichtkaart.

In 2003 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken en in de jaren daarna bood het gebouw onderdak aan onder meer evenementen en culturele activiteiten. Maar in 2019 stond het complex weer leeg. Vanuit de gemeente en culturele instellingen is toen het initiatief genomen om het gebouw een culturele en multifunctionele herbestemming te geven. Er ligt inmiddels een plan en de bedoeling is dat de ‘cultuurtempel’ eind 2023 haar deuren opent.

Artist impression van glazen lofts in de nieuwe ‘cultuurtempel van Roosendaal’.

Bij de overdracht van het gebouw, een rijksmonument, heeft het Bisdom Breda bedongen dat het religieuze erfgoed in de kerk niet wordt aangetast en dat de activiteiten niet in strijd zijn met de katholieke geloofsleer. (en)

www.erfgoedparade.nl
www.sintjanroosendaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *