Niet in Kruikenstad maar in Boemeldonck

(foto)column door Joep Eijkens

Al vele jaren ben ik op carnavalszondag van de partij als D’n Opstoet door Tilburg alias Kruikenstad trekt. Maar dit jaar was ik er niet bij. Ik heb beslist niet minder genoten van een andere carnavalsoptocht, een kilometer of dertig westwaarts. Dat krijg je, als je dochter getrouwd is met een man uit Boemeldonck, zoals Prinsenbeek in carnavalstijd heet. Het is me uitstekend bevallen.

De Grote Optocht van Boemeldonck – ditmaal met als motto ‘Da Staod’oe goed!’ – wordt georganiseerd door de Beeckse Algemene Karnavalsstichting, kortweg B.A.K. Gaat het anders toe dan in de Kruikenstad? Jazeker, en het verschil zit echt niet alleen in een kleinschaliger gebeuren, als daarvan al sprake is. Misschien is de sfeer gemoedelijker, feestelijker, vrolijker. Daarnaast zou het me niet verbazen als er naar verhouding meer inwoners bij betrokken zijn, óók wat betreft toeschouwers. In elk geval doet de kwaliteit van de optocht bepaald niet onder voor die in Tilburg, integendeel. Vermoedelijk is dat mede te danken aan het feit dat de Boemeldonckers hulp krijgen van vrijwilligers van het wereldberoemde Corso van Zundert – omgekeerd gebeurt trouwens ook, zo hoorde ik.

Een enkele poging daargelaten heb ik nooit echt carnaval gevierd. Voor mij is het een kijkfeest en een mooie gelegenheid om te fotograferen. Zo heb ik deze keer genoten van onder meer Troel en Trui (Dur inflasie niks te makke. We gaon ons eige munte BAKke), De bikse Bruidjes (KraB tie ak um aai), CV De Dwarsliggers (Clara lust ’m gère, maor mooi weer krijg ze nie veur mekère!), CV De Lolmakers (PINKPOP), CV de Mafklappers (Oe oe aa aa, wie aapt ons na??), Duo Dakloos (Lopen veur ’t goeie doel), CV Black Eagles (’T is un dolle Bull!!!) – om nog te zwijgen over de tien winnaars van de eerder gehouden Kinderoptocht die zorgde voor een prachtige opening van het evenement.

De optocht eindigde zoals hij begonnen was: met een bont gekleurd treintje waarop een groot bord stond met de tekst ‘Steun onze optocht’. Er liepen collectanten mee die met hun collectezakjes deden denken aan het Rijke Roomse Leven. Volgend jaar weer naar Boemeldonck? Misschien wel. Maar Bergen op Zoom ofwel Krabbegat lijkt me ook heel mooi.

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (1)

  1. Frans van Hoof - Boemeldonck schreef:

    En je vergat nog te vermelden dat de bouwers in Boemeldonck vanaf juli pas konden gaan beginnen, omdat de optocht van vorig jaar werd afgelast wegens corona en er werd besloten om de optocht met Pinksteren te houden. Bijna een half jaar minder tijd om nieuwe wagens te bouwen en dan zo’n mooie optocht . Dat maakt de prestatie van dit kleine dorp nog indrukwekkender !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *