Landschapsarchitect Frank Meijer krijgt de Cultuurprijs van Noord-Brabant

Landschapsarchitect Frank Meijer uit ’s-Hertogenbosch heeft de Cultuurprijs 2023 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in de wacht gesleept. De jury roemt zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. ‘Het werk van Frank Meijer behoort tot het beste dat de Nederlandse landschapsarchitectuur de laatste decennia heeft voortgebracht’, aldus juryvoorzitter Jan Baan, oud-directeur van Brabants Landschap.

Frank Meijer bij Stadswalzone ‘s-Hertogenbosch. Foto > Ilse Wolf
Te zien zijn entree parkeergarage en brug naar de entree.
Standpunt op de brug, richting stadscentrum, door de omwalling.
Informatie & achtergrond project

Het oeuvre van Frank Meijer, die zijn opleiding volgde aan Wageningen University, is omvangrijk en divers. Sinds 1980 tekende hij voor meer dan honderd projecten. Als medeoprichter van ontwerpbureau MTD landschapsarchitecten, de voortzetting van het gerenommeerde bureau Buys en Van der Vliet, bouwde hij voort op het ‘handschrift’ van voorganger Pieter Buys.

Meijers ruimtelijke composities zijn even eenvoudig als trefzeker, aldus de jury. Zijn ontwerpen voor stadscentra, universiteitscampussen, wegen en luchthavens hebben een tijdloze rust en zijn sterk door de context geïnspireerd. In Noord-Brabant is dat onder meer terug te zien in de Stadswalzone en het Zuiderpark van ’s-Hertogenbosch, buitengebied Moerenburg en de binnenstad van Tilburg, de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en het entreeplein en boulevard van Eindhoven Airport. Buiten Brabant draagt het dakbos op het Collectiegebouw in Rotterdam Meijers’ signatuur, gerealiseerd in samenwerking met architectenbureau MVRDV.

Centrum Schijndel en erf glazen boerderij
Buitengebied Moerenburg, Tilburg. Informatie & achtergrond project
Entreeplein en boulevard van Eindhoven Airport. Informatie & achtergrond project

De meesterhand van Frank Meijer is het scherpst te zien in zijn werk voor vestingwerken, parken, museumtuinen en archeologische terreinen. Opvallend is dat Meijer zich ook bij de realisatie van deze langdurige en complexe projecten betrokken en vasthoudend blijft tonen.

Inrichting daktuin, omgeving en museumentree Het Depot, Rotterdam

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 is verbonden, wordt uitgereikt door Commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurt op een nader te bepalen moment dit jaar. (en)

Juryvoorzitter Jan Baan > ‘Met zijn stilistisch zeer consistente werk heeft Frank Meijer het aanzien van de Nederlandse natuur en cultuur verrijkt’,

Fotografie voorpagina en getoonde projecten > MTD Landschapsarchitecten, zie mtdls.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Cultuurprijs 2022 voor tekenaar van absurde strips en cartoons Gummbah
De Stilte verrast met Prins Bernhard Cultuurprijs: ‘Blijk van erkenning’
Cultuurprijs Brabant voor avontuurlijke saxofonist Paul van Kemenade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *