Festival Cement geeft nieuwe generatie theatermakers een podium

Festival Cement geeft jonge theatermakers uit Nederland en Vlaanderen die zoeken naar een vernieuwende aanpak en nieuwe thema’s elk jaar een podium in ’s-Hertogenbosch. Dit jaar duurt het festival negen dagen, van vrijdag 17 tot en met zondag 25 maart 2023. De negentien deelnemende gezelschappen zijn goed voor zo’n honderd voorstellingen die plaatsvinden op vijf locaties: Verkadefabriek, Theater Artemis, Pand18, Huis73 en Watertoren/Café Herman. Het festivalhart is zoals altijd in de Verkadefabriek.

Festival Cement bestaat sinds 1999 en is opgezet als een broedplaats voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars. Over de aard van het festival schreef Joke Knoop eerder in Brabant Cultureel: ‘Een bezoek aan Cement is een ontdekkingstocht naar wat er gaande (en komende) is in de podiumkunsten. Dat betekent meer collectieve werkvormen, technische verkenningen, theaterdisciplines die in elkaar opgaan, vaker beeld en beweging dan literatuur als uitgangspunt, een accent op de actualiteit en de invloed daarvan op het naakte bestaan en op het grote geheel. Dus gaat het ook over het klimaat, nieuwe techniek, sociale media, over menselijke verhoudingen en relatie(on)mogelijkheden.’

Troffel

Tijdens het festival wordt traditiegetrouw ook De Troffel uitgereikt, een prijs voor het beste concept voor een performance of voorstelling. De prijs is bedoeld om jonge afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen in hun ontwikkeling te stimuleren. De jury bestaat uit Joost Segers, Dorothy Blokland en Sophie Sanders.

In 2022 won Toni Blackwell De Troffel met haar concept Voor sletten die zijn verkracht.
Deze voorstelling is in de editie 2023 van Festival Cement te bewonderen.

Daarnaast is er een contextprogramma zoals de Dag Dramaturgie, een ontmoeting tussen dramaturgen met als thema de vernieuwing van de dramaturgische praktijk. De afgelopen jaren werd gesproken over waarden van dramaturgen, over de dramaturg van de toekomst en over stadsdramaturgie. (en)

 • De deelnemende podiumkunstenaars zijn:
 • Antiklimax – Hamlet vs Don Quixote
 • Eleonore Van Godtsenhoven & Menzo Kircz – residu
 • Hanneke van der Paardt – BANG (Nederlandse première)
 • Happel & Van der Vegt (Werktoneel) – De Eerste Vier Kortvoorstellingen: Joeri’s VerjaardagsWeekend(Première)
 • het zuid land – Liberty Bell (Première)
 • Ika Schwander – è vero è vero è vero (Première | Cement Productie)
 • Jija Sohn, Aleksandra Lemm and Julia Reist – Landing on Feathers – 3 care workers and artists share their perspectives on embodied care-practices (werktitel)
 • Maxim Storms – NUGGETS (Nederlandse première)
 • Maxime Dreesen – Countersex Education (16+)
 • Monki – Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist
 • Nona Buhrs & Dries Gijsels – Instead of Doing Nothing (Nederlandse première)
  Opening Statement – Horizon
 • Plankton / Sonja van Ojen – Het Donker (Première | 5+ | Cement Productie)
 • Renée Goethijn – MANNAHATTA (Nederlandse première)
 • Double bill: Simon Bus – Febris en Evangelos Biskas – In Between
 • Toni Blackwell (winnaar Troffel in 2022) – Voor Sletten die zijn verkracht
 • Werkplaats van de Woestijne en Luit Bakker – Queertopia (Première | Cement Coproductie)
 • Zephyr Brüggen, Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin – Vecht
Plankton / Sonja van Ojen > Het Donker
het zuid land > Liberty Bell

www.festivalcement.nl

Wat Brabant Cultureel eerder publiceerde over Festival Cement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *