Première documentaire architect Hertzberger in Chassé

Donderdag 9 februari vindt in Chassé Cinema in Breda de feestelijke première plaats van The Proof of the Pudding, een documentaire over de bekende architect Herman Hertzberger (1932). Hertzberger is onder meer de architect van de Bredase bibliotheek/cultureel centrum Nieuwe Veste en van het Chassé Theater met zijn opvallende, golvende dak. In de film strijdt Hertzberger voor zijn visie op duurzaamheid en de menselijke maat bij het ontwerpen van gebouwen, met als credo ‘de mens is de maat der dingen’.

Chassé Theater Breda, achterzijde. Foto > Emmanuel Naaijkens

Die visie lag ook ten grondslag aan zijn meest iconische ontwerp, het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn (1972). Dat staat inmiddels al jaren leeg en raakt langzaam maar zeker in verval. In de documentaire worden Hertzberger en zijn opvolger Laurens Jan ten Kate gevolgd in hun inzet om dat kantoor te transformeren tot woningen, zoals Hertzberger altijd voor ogen heeft gehad. Die transformatie noemt hij ‘the proof of the pudding’: zijn structuralistische idealen beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moeten zijn.

Schetsen van Herzberger voor het kantoorgebouw van Centraal Beheer. Beeld >Hertzberger.nl
De duidelijk zichtbare modulaire structuur van Centraal Beheer, omstreeks 1972/1973. Beeld >Hertzberger.nl
Still uit The Proof of the pudding, links Laurens Jan ten Kate, rechts Herman Hertzberger. Beeld > Cinema Delicatessen

The Proof of the Pudding, donderdag 9 februari 2023, 19.00 uur, Chassé Cinema, Claudius Prinsenlaan 8, Breda. Na afloop van de film is er een gesprek met de regisseurs, Patrick Minks en Jaap Veldhoen, en met architect-directeur Laurens Jan ten Kate. (cl)

Beeld voorpagina > Herman Hertzberger in The Proof of the Pudding > Cinema Delicatessen

www.ahh.nl

www.chasse.nl/proofofthepudding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *