Cécile Welten maakt schilderij van het jaar, José Fijnaut wint Nationale Keramiekprijs

Tijdens de kunstbeurs Art Eindhoven, op 4 en 5 februari 2023, zijn de winnaars bekendgemaakt van de verkiezing Painting of the Year 2022 en die van de Nationale Keramiekprijs 2022. De eerste prijzen, uitgekozen door vakjury’s, gingen naar respectievelijk Cécile Welten en José Fijnaut. 

Voor de internationale schilderswedstrijd Painting of the Year werden bijna zeshonderd werken ingezonden uit meer dan twintig landen. De vakjury bestaande uit Ralph Keuning, Edwin Becker, Loes Botman en Raoul Locht wees Cécile Welten aan als winnaar voor haar werk When the music starts to fade. De kunstenares wint € 2022.

Links ‘When the music starts to fade’ van Cécile Welten, aquarel 30 x 40 cm. Rechts: ‘I love you’ van José Fijnaut. Keramiek 30 x 40 cm.

Over dit werk zegt de jury in haar verslag onder meer: “Dit werk is een hoogstandje van aquareltechniek. En dat geldt zowel voor het realistische en gedetailleerde gezicht als de bijna abstracte achtergrond. De expressie in het gezicht is onrustig en heftig en staat in schril contrast met de ogen die niets lijken te zien. Die leegte in de blik weerspiegelt in de lege deuropening. Die deur speelt zo niet alleen een sterke inhoudelijke rol, maar balanceert de decentraal geplaatste geportretteerde. De opvallende deuropening doet ons mijmeren: Is dat het licht aan het eind van de tunnel? Wat is er aan de andere kant van de deur? Denkt de geportretteerde hier ook aan? Wat gaat er in zijn hoofd om? Allemaal vragen die spreken uit dit schilderijtje.”
Haitham Alhamad sleepte de publieksprijs van Painting of the Year 2022 in de wacht met het schilderij The Poets Trap. Zijn prijs bestaat uit vijfhonderd euro aan kunstenaarsmaterialen.

I love you

Een vakjury bestaande uit Koos Buster, Laura Smeets, Sacha Odenhoven en Barbara Nanning beoordeelde 332 keramische kunstwerken, ingezonden door 166 kunstenaars, en stelde een lijst samen van 25 genomineerden. I love you van Cécile Welten werd door de jury tot winnaar uitgeroepen. 
Ze beoordeelde haar werk onder meer als volgt: “Het is zo uitbundig, expressief en verfrissend als een werkstuk van een kind. Ze weet feilloos die gevoelige snaar bij de toeschouwer te raken die normaal alleen een kind bij ons kan beroeren. Haar lukt het dat te doen waar de Cobra kunstenaars en volgelingen, jarenlang naar gestreefd hebben. Zij weet oprechtheid, spontaniteit, speelsheid en oorspronkelijkheid in haar werk te brengen. Daarvoor is moed nodig. Je loopt het risico dat mensen je werk als kinderlijk gepruts afdoen, of met de opmerking dat kan mijn kleine nichtje ook… Moed ook in de zin dat ze breekt met alles wat ze heeft geleerd.” De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro.

Anemoon Fokkinga maakte met ‘Dit is mijn toekomst’ indruk op de vakjury van de Nationale Keramiekprijs en kende haar de derde prijs toe. Ze is pas 19 jaar, autodidact en zit in een rolstoel. Foto > Emmanuel Naaijkens
Keramiste Marieke van Heesbeen won de publieksvariant van de Nationale Keramiekprijs met haar object C1.O3. Materiaal: Porselein gietklei 29 x 50 cm. Foto > Emmanuel Naaijkens

De Nationale Keramiekprijs kent ook een publieksvariant. Eerder was al bekend dat de Bossche kunstenares Marieke van Heesbeen in die wedstrijd met de eer ging strijken. Zij won een geldprijs van vijfhonderd euro.

De twee wedtrijden zijn een initiatief van De Kunstcollega’s, een organisatie die onder meer een platform wil bieden aan kunstenaars door middel van wedstrijden, publicaties en beurzen waarmee zij contacten kunnen leggen met hun publiek. Ook wil men contacten leggen tussen (beeldend) kunstenaars en kunstliefhebbers, -kopers en -verzamelaars. De Kunstcollega’s werkt samen met Stichting Kunstweek in Raamsdonksveer.

Een van die kunstbeurzen is Art Eindhoven. In het Philips Klokgebouw exposeerden ruim 130 kunstenaars hun werken op de negende editie van deze kunstbeurs. Op beide dagen bezochten vele honderden bezoekers de uitgestalde kunstwerken, die varieerden van zeer realitisch tot abstract, en alles wat daar tussenzit. Ook was er een grote variatie in stijlen, technieken en gebruikte materialen. (en)

Op zaterdag 18 en zondag 19 maart is in De Koepelhal in Tilburg de Brabant Art Fair.

Het schilderij van Paul van Geert ‘De broeders Natus en Davus roepen de vogelen tot de preek van Sint Franciscus’ was een geliefd foto-onderwerp voor bezoekers van Art Eindhoven. Foto > Emmanuel Naaijkens

www.nationalekeramiekprijs.nl
www.painteroftheyear.com

Reacties (1)

  1. h.c. van der walt schreef:

    Interessant! Ik ga nu zeker naar de Brabant Art Fair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *