Muurschildering van Studio Giftig is ‘de mooiste urban art ter wereld’

Studio Giftig uit Eindhoven heeft de Street Art Cities Award 2022 in de wacht gesleept met een spectaculaire ‘mural’ (muurschildering) in Tilburg. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek in een wereldwijde wedstrijd. De prijs is overigens symbolisch, een unieke baksteen van Street Art Cities, misschien wel de grootste community ter wereld van street art liefhebbers.

De ‘mural’ van Studio Giftig in volle omvang. Alle foto’s en video > Studio Giftig
De makers geven goed de schaal van de muurschildering aan.

Achter Studio Giftig gaat het kunstenaarsduo Niels van Swaemen (Eindhoven 1981) en Kaspar van Leek (Philipsburg Sint-Maarten 1983) schuil. Zij hebben sinds het begin van hun samenwerking in 2007 tal van muurschilderingen gemaakt. Hun stijl kenmerkt zich door een combinatie van hyperrealisme en surrealisme en ze hebben inmiddels een grote schare fans opgebouwd. Op zijn website schrijft het duo: ‘Momenteel heeft Studio Giftig een eigen beeldtaal binnen de urban art weten te ontwikkelen waarmee zij hun autonome werk zowel in eigen beheer als voor galerieën en vooraanstaande opdrachtgevers mogen uitvoeren.’

Reden voor feest! Kaspar van Leek (links) en Niels van Swaemen ontkurken een fles champagne. Foto > Facebook Studio Giftig

Hoogwerker

In Tilburg maakten zij op de gevel van een recyclingsbedrijf aan de Centaurusweg een metershoog kunstwerk met de titel Trashure. Om dat voor elkaar te krijgen moesten ze gebruikmaken van een hoogwerker. Te zien is een springende, bijna zwevende vrouw die een bol opgooit. Haar kleren zijn gemaakt van afgedankt materiaal en de boodschap van Van Swaemen en Van Leek is dat afval niet bestaat. Daarmee haken de kunstenaars in op het thema duurzaamheid, de noodzaak om materialen te hergebruiken en zo verdere uitputting van de aarde te voorkomen.

De naam Studio Giftig is ontleend aan het atelier van waaruit Van Swaemen en Van Leek opereren. Dat is een voormalige loods waarin zich een opslagruimte bevond voor giftige stoffen en chemicaliën, daar bewaarden zij hun verf en spuitbussen. (en)

Studio Giftig

Street Art Cities

Lees ook op Brabant Cultureel:
Terugblik op vijf jaar Blind Walls
Van Gogh Mural: Helmond profileert zich met grote muurschilderingen
Blind Walls Gallery verovert de openbare ruimte van Breda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *