Museum voor hedendaagse kunst in Waalwijk hoopt op doorstart

Het G…Museum Hedendaagse Kunst (GMHK) in Waalwijk is naarstig op zoek naar nieuwe huisvesting. Bijna tweeëneenhalf jaar vond het museum onderdak in een leegstaand winkelpand in het centrum, maar die ruimte is niet meer beschikbaar. De organisatie is nu in gesprek met de lokale bibliotheek over ruimte om te exposeren.

Stichting GMHK is een initiatief van enkele lokale kunstenaars die enerzijds een plek zochten om hun werken te kunnen exposeren en tegelijk een mogelijkheid wilden creëren om het grote publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met moderne kunst. De eigenaar van een leegstaand winkelpand stond sympathiek tegenover het idee en bood gratis huisvesting aan (alleen energiekosten moesten worden betaald). Met een kleine gemeentelijke startsubsidie kon het museum in oktober 2019 zijn deuren openen.

De vijfhonderdste bezoeker krijgt een print uit de museumcollectie kado. Links: Jozef Mahieu.

Het publiek bleek de weg naar het museum in het winkelcentrum goed te vinden. Ruim achtduizend bezoekers kwamen sinds de start een kijkje nemen bij de wisselexposities, zegt beeldhouwer Jozef Mahieu, een van de initiatiefnemers. En dan te bedenken dat als gevolg van corona het museum ongeveer een jaar noodgedwongen gesloten was. Het GMHK was niet alleen een expositieruimte, maar vooral ook een ontmoetingplek voor kunstenaars en publiek. Er onstonden vaak boeiende, inspirerende gesprekken over kunst en cultuur; gepassioneerd, kritisch en onderhoudend. Het bestaansrecht is meer dan bewezen, maar toch is op dit moment de toekomst onzeker.

De ‘Museumwinkel’ in het niet meer beschikbare winkelpand.

De eigenaar van het winkelpand liet begin vorig jaar weten andere plannen te hebben. Het GMHK kon nog wel een deel huren, maar zou dan dus wel huur moeten gaan betalen. “We hoefden weliswaar niet het volle pond te betalen, maar helemaal voor niets de ruimte gebruiken kon niet meer”, aldus Mahieu. Dus stapten de kunstenaars naar de gemeente met het verzoek om voor een deel bij te dragen in de huur in de vorm van een subsidie van achtduizend euro. De kunstenaars zouden zelf voor de overige vierduizend euro zorgen. Om hun wens kracht bij te zetten organiseerden ze een handtekeningactie onder het publiek.

Handtekeningenactie voor het behoud van het G…MHK.

Maar hoewel de gemeente erkende dat het museum een aanwinst was voor Waalwijk en het prima paste in de visie op de ontwikkeling van het stadscentrum, wees een meerderheid van de gemeenteraad het verzoek voor subsidie af. De initiatiefnemers gingen op zoek naar een alternatieve locatie voor het museum, maar zonder resultaat. Het museum is nu in gesprek met de plaatselijke bibliotheek om daar wisselexposities te houden. Mahieu verwacht binnen afzienbare termijn meer duidelijkheid te krijgen. 

Omdat de ruimte in de bibliotheek beperkt is, zal het in ieder geval een bescheidener opzet van het GMHK worden. En ook in deze oplossing is financiële steun van de gemeente onontbeerlijk, maar Mahieu heeft er goede hoop op dat de lokale overheid de helpende hand toesteekt. (EN)

gmhk.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Waalwijk krijgt museum voor hedendaagse kunst [2019]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *