Publiek gunt Marieke van Heesbeen Nationale Keramiekprijs

Keramiste Marieke van Heesbeen uit ’s-Hertogenbosch heeft de publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2022 gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijfhonderd euro. In februari wordt bekendgemaakt wie volgens een vakjury in aanmerking komt voor de Nationale Keramiekprijs.

Marieke van Heesbeen in haar atelier in ‘s-Hertogenbosch. Foto > Nol Trum

Er werden in totaal 332 kunstwerken ingestuurd voor beide categorieën. Marieke van Heesbeen vergaarde 607 stemmen van de in totaal 12.773 stemmen die door het publiek zijn uitgebracht, en was daarmee de absolute winnaar.

C1.03 > Porselein gietklei, 29 x 50 cm

Van Heesbeen begon haar opleiding aan SintLucas (MBO) in Boxtel. Daarna ging ze naar ArtEZ in Arnhem dat zich afficheert als University of Arts. Daar behaalde zij haar bachelor-diploma product designer. Over het winnende kunstwerk C1.03 zegt de kunstenaar: ‘Een onderzoek naar de relatie tussen vorm, techniek en kleur. Het object is opgebouwd uit los gegoten vormen welke door middel van klei en/of glazuur samengevoegd zijn. De kleur glazuur wordt beïnvloed door de kleur van de klei en geeft de detaillering. Porseleinkleur: oranje. Glazuur kleuren: geel, oranje, rood.’

Vorm- en kleuronderzoek > voor elk object waren er 5 kleuren om mee te werken. Een extra spelregel luidde: een object mocht bestaan uit één kleur klei (en meerdere kleuren glazuren) of één kleur glazuur (op meerdere kleuren klei).

De keramisten Saskia de Rooy en Wendy Wilmsen eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Een vakjury heeft uit alle inzendingen een eerste selectie gemaakt van vijfentwintig kandidaten voor de Nationale Keramiekprijs. In die selectie zaten ook Marieke van Heesbeen en Willy van Bussel uit Helmond, maar zij zijn niet doorgedrongen tot de tien finalisten. Tijdens de kunstbeurs Art Eindhoven 2023, op 4 en 5 februari in het bekende Klokgebouw, wordt bekendgemaakt wie er met de Nationale Keramiekprijs 2022 vandoor gaat. (en)

Marieke van Heesbeen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *