Deelnemers h3h biënnale in Oosterhout bekendgemaakt

Kunst in de Heilige Driehoek in Oosterhout is omgedoopt tot h3h biënnale en de nieuwe editie gaat begin juni 2023 van start. Op 18 november 2022 zijn de namen van de exposanten bekend gemaakt door curatoren Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans. Na eerdere edities met thema’s Liefde en Hoop is het thema van de derde editie Geloof.

Driessen en Nelemans, respectievelijk voormalig directeur van Museum De Pont en zelfstandig curator, waren al curator van de tweede editie. De samenwerking beviel goed en zij tekenden ook voor de derde editie. Zij selecteerden wederom voornamelijk hedendaagse kunstenaars van Nederlandse bodem en enkele internationale kunstenaars. Daarbij wordt rekening gehouden met specifieke plekken in de drie kloosters, de kloostertuinen en het omringende land. Schilderijen en sculpturen worden afgewisseld met (geluids)installaties, fotografie, video en land art. Een aantal werken wordt speciaal voor deze expositie gemaakt.

Rebecca Nelemans en Hendrik Driessen zijn de curatoren van de ‘h3h-Biënnale’. Foto > Piet den Blanken

Er wordt werk getoond van Ghada Amer, Maarten Baas, David Bade, Marwan Bassiouni, David Claerbout, Delphine Courtillot, Anne Geene, Lisette de Greeuw, Loek Grootjans, Elise ’t Hart, Frank Havermans, Laura Henno, Ann Veronica Janssens, Folkert de Jong, Alicja Kwade, Rudy Luijters, Rick van Meel, Paulien Oltheten, Kathrin Schlegel, Fiona Tan, Fran Van Coppenolle, Ine Vermee, Wessel Verrijt en Dré Wapenaar.

Ook wordt werk getoond van kunstenaar JCJ Vanderheyden (1928-2012) en van fotograaf Piet den Blanken (1951-2022). Den Blanken fotografeerde de eerste twee edities van de biënnale voor Brabant Cultureel en maakte een dubbelportret van de curatoren. Hij was zelf niet religieus, maar had wel een groot rechtvaardigheidsgevoel en geloofde in de veerkracht van mensen. Als documentair fotograaf en fotojournalist maakte hij wereldwijd series waaruit zijn sociale betrokkenheid spreekt.

De Grote kaardenbol en de Distelvink (beter bekend als Puttertje) zijn ingrediënten van het kunstproject van Rudy J. Luijters voor de komende h3h-Biënnale. Rechts: Rafaël, Madonna del Cardellino, 1506, Uffizi. Lees hier meer over het project van Rudy Luijters en de context met het thema Geloof.

Het thema Geloof wordt door de curatoren breed geïnterpreteerd: ‘De oorspronkelijke betekenis van het begrip geloof is vertrouwen en overtuiging en heeft alles te maken met passie en compassie. We leven in een tijd waarin verschillende ‘waarheden’ naast elkaar bestaan en democratische beginselen steeds meer onder vuur liggen. Begrippen als geloof, hoop en (naasten)liefde krijgen hierdoor opnieuw en breder betekenis. Geloof helpt ons zin te geven aan het leven en om te gaan met het onvermijdelijke einde daarvan. Geloof handelt over beroering, geraakt worden door een dieper besef of gewoonweg over verrukking. Met deze tentoonstelling proberen we verschillende aspecten van die beleving en hang tot zingeving aan de orde te stellen.’ (ivb)

H3h biënnale Oosterhout is te zien van 3 juni t/m 16 juli 2023

www.h3hbiennale.nl

Lees ook in Brabant Cultureel:
Controversiële kunst binnen Oosterhoutse kloostermuren
Hoopvolle kunst in Oosterhouts Heilige Driehoek op onverwachte plekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *