‘Wetmatige Beweging’ van Peter Struycken gaat door in Theater De Kattendans

De wandsculptuur ‘Wetmatige Beweging’ werd in 1966 door Peter Struycken gemaakt voor in de hal van de een technische school in Leiden. Met de sloop van die school in 2016 is het werk vernietigd. Erfgoedvereniging Heemschut, de kunstenaar Peter Struycken en het bestuur van De Kattendans hebben het mogelijk gemaakt om het werk opnieuw te realiseren in Cultureel Centrum Theater De Kattendans in Bergeijk.

‘Wetmatige Beweging’ van Peter Struycken in het nieuwe Kattendans, Bergeijk.

Tijdens de recente verbouwing van De Kattendans is het werk nieuw geproduceerd en aangebracht in de gangen naar de theaterzaal van het gemoderniseerde gebouw. Struycken is een toonaangevende Nederlandse kunstenaar. ‘Wetmatige Beweging’ is een gekleurd metalen reliëf dat kunsthistorisch van belang is omdat het een van de vroegste monumentale kunstwerken van Struycken is. In De Kattendans is het goed op zijn plaats, want het werk sluit aan op het verhaal van het Bergeijkse modernisme en het eerder gerealiseerde Nul/Zero tegelreliëf van Ad Dekkers in het Park van Mien Ruys. In dit park zal in de toekomst een tweede kunstwerk van Struycken worden gereconstrueerd.

Peter Struycken bij de presentatie van ‘Wetmatige Beweging’. Foto > Jan Biessen

Op 8 november 2022 presenteerde Peter Struycken zijn nieuw geproduceerde werk officieel op de plek waar het is aangebracht. Daar zal het een blijvende herinnering zijn aan de voltooide modernisering van De Kattendans. (lt)

www.kattendans.nl
www.pstruycken.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
De Kattendans in Bergeijk barst uit zijn voegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *