Een kraai helpt het verlies te dragen

De toneelvoorstelling draagt de vreemde naam Verdriet is het ding met veren. En die past goed. Het is een vreemd stuk en dat ding met veren is een kraai die weliswaar zelf niet op het podium komt, maar wel voortdurend aanwezig is.

door Arnold Verplancke Scènefoto’s > Sanne Peper

De Britse schrijver Max Porter verloor als kind zijn vader en wilde schrijven over het rouwproces. Dat werd het boek Grief is the Thing with Feathers waarin een vader zijn beminde vrouw verliest en achterblijft met twee jonge zonen. Maar waarin ook een grote dominante kraai het huis binnendringt en zich bemoeit met de worsteling van het drietal om verder te leven.

Een fantasiebeeld natuurlijk, mogelijk geïnspireerd op de poëtische cyclus Crow van de Engelse dichter Ted Hughes waarmee de vader obsessief bezig is. Het eigenwijze beest helpt hen met aanwijzingen, brengt hen in de war, leidt hen af en uiteindelijk steunt hij ze door het rouwproces heen. Dankzij de kraai wordt de vader niet gegrepen door wanhoop, maar verwerkt hij zijn verdriet mondjesmaat, al worstelend met de ongrijpbare kraai en zijn opgroeiende zonen.

Van links naar rechts > Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten.

Regisseur Erik Whien en acteur Jacob Derwig hebben voor Theater Rotterdam van dit boek een toneelstuk gemaakt. Een knappe prestatie, omdat ze de kraai moeilijk kunnen laten verschijnen, maar die toch alom aanwezig laten zijn. De vader en de zonen praten achteraf over de tijd na het overlijden van hun vrouw en moeder en over die kraai. Zij doen hem na. Derwig, die zelf de vader speelt, doet dat regelmatig buitengewoon knap. Van zijn rol als overbelaste ouder glijdt hij automatisch in die van de kraai, ongegeneerd bewegend met zijn hele lijf en vogelgeluiden makend.

Stoeien

Jesse Mensah en Romijn Scholten zijn naast Derwig de zonen die helemaal meegaan in het verhaal over de kraai. De drie acteren prima en speels, de jongens rennen vaak rond en stoeien. Het drietal zingt ook goed samen. Kortom een verrassende voorstelling over het verlies van een geliefde, het rouwproces en de worsteling daarbinnen. Jacob Derwig is voor deze rol inmiddels genomineerd voor de Louis d’Or, een jaarlijkse toneelprijs voor de beste mannelijke hoofdrol.

En toch, de voorstelling met dit gevoelige thema raakte mij echt niet. Alle andere lovende recensies ten spijt van collega’s die de rouw tastbaar vonden, bleef ik vriendelijk geamuseerd naar de voorstelling kijken. Dat zal zeker aan mijzelf liggen en aan mijn eigen verleden. Dus mijn advies kan alleen maar zijn: ga vooral zelf kijken in Eindhoven, Breda of Tilburg naar deze bijzondere voorstelling, want ik ben in deze misschien niet de goede maatstaf.

‘Verdriet is het ding met veren’, door Theater Rotterdam. Regie Erik Whien. Bewerking: Jacob Derwig. Spel: Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten. Gezien: Schouwburg Rotterdam 15 november 2022. Op 13 december te zien in Parktheater (Eindhoven), 15 december Chassé Theater (Breda) en 20 december Schouwburg Tilburg.

www.theaterrotterdam.nl

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *