Stormkamer maakt ‘Een kosmische ontmoeting’, een voorstelling over buitenaards leven

Het Bredase productiehuis Stormkamer zoomt in de nieuwe theatervoorstelling Een kosmische ontmoeting in op buitenaards leven. In die voorstelling is de schijnwerper gericht op professioneel zangeres en songwriter Simoon de Wit. Zij is ervan overtuigd dat in haar lichaam de ziel van een alien huist, een buitenaards wezen.

Het is geen klassieke voorstelling in de zin dat het gaat om acteurs die een rol spelen. Simoon ís een alien die communiceert met aliens in het universum (de Pleiadians) en die hun boodschap via haar muziek naar de mensen op aarde brengt. Stormkamer stelt in deze voorstelling de vraag wat waarheid is en of er een universele waarheid is. In een tijd waarin opvattingen ver uiteen lopen een heet hangijzer, volgens Hanna van Mourik, regisseur van Een kosmische ontmoeting. Denk bijvoorbeeld aan aanhangers van complottheorieën of activisten met uitgesproken opvattingen.

Simoon de Wit

In een podcast van het Bredase culturele radioprogramma GrensGeluiden licht Van Mourik aan interviewer René Oomen toe wat het belang is van het thema. In welke mate zijn mensen bereid om met andermans ogen naar de wereld te kijken. Vanuit een waarheid die extreem afwijkt van wat gangbaar is. Er zijn mensen die absoluut niet geloven dat er buitenaards leven is, terwijl anderen het niet ondenkbaar achten dat in het oneindige heelal andere vormen van leven zijn. Als Simoon vertelt dat zij alien is, leidt dat soms tot heftige confrontaties.

Simoon de Wit volgde een opleiding als zangeres aan onder andere de Fontys Rock Academie en de Herman Brood Academie. Ze deelt in Een kosmische ontmoeting het podium met beeldend kunstenaar André Joosten, die bij Stormkamer de vormgeving doet. Hij stamt uit een streng katholiek Limburgs gezin, een milieu waarvan hij zich wel heeft losgemaakt, maar dat nog wel zijn leven beïnvloedt. In het gesprek gaat het tussen de twee het over overeenkomsten en verschillen tussen ieders waarheid.

Stormkamer is een productiehuis dat maatschappelijk thema’s op het scherp van de snede in theatervorm aan de orde stelt. Dat gebeurt in een proces waarbij eerst experts hun mening geven (De tafel), dan een talkshow waarin bijzondere gasten hun verhaal doen (De Salon), vervolgens een live-documentaire die er een uniek verhaal uitlicht (De Ontmoeting). Deze drie stappen resulteren in Het Sluitstuk, een voorstelling waarin de ervaringen en opgedane kennis samenkomen. (en)

Voorstelling: Een kosmische ontmoeting door Stormkamer. Première 16 november 2022 in Chassé Theater Breda (uitverkocht). Daarna Het Speelhuis in Helmond (21 november), De Kring in Roosendaal (30 november) en Schouwburg Tilburg (13 december).

Stormkamer.nl

Ga hieronder naar de podcast van GrensGeluiden:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *