Festival Circolo, terugblik op een ‘circussprookje’

De organisatoren van Festival Circolo kijken tevreden terug op de tiende editie die plaatsvond van 21 tot en met 30 oktober 2022. Zij spreken van ‘een waar circussprookje’. Brabant Cultureel biedt een terugblik in woord en beeld.

door Joep Eijkens (tekst en beeld)

Ze zeggen wel eens dat Tilburgers maar boffen met zo’n museum als De Pont gewoon om de hoek. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van Festival Circolo dat bekend staat als het grootste circusfestival van Nederland. De alweer tiende editie vond plaats van 21 tot en met 30 oktober 2022. Ditmaal was het Spoorpark de hoofdlocatie. Voor de eerste keer, en dat zal zeker niet de laatste keer zijn, want het centraal gelegen park blijkt zich uitstekend voor dit festival te lenen.

Alle foto’s zijn aanklikbaar en openen groter in een nieuw tabblad.

Diversiteit

‘We hebben gemerkt dat de openheid van het Spoorpark en het gratis programma de drempel flink verlaagd hebben’, meldde artistiek leider Wendy Moonen in een persbericht na afloop. ‘In groten getale heeft een nieuw publiek kennis kunnen maken met het nieuwe circus en dat voelt heel goed. We zijn onder de indruk van de diversiteit van de verhalen die door artiesten middels circus verteld werden. En die diversiteit zagen we ook terug in het publiek.’

Het festival trok naar schatting van de organisatoren zo’n vijfentwintigduizend bezoekers. Daarvan de helft betalende bezoekers en de andere helft bezoekers van de diverse gratis voorstellingen in de openlucht. ‘Van de honderddertig voorstellingen (tachtig betaald, de rest gratis) waren er vijfentwintig uitverkocht.’ Een deel van de voorstellingen vond overigens niet plaats in het Spoorpark, maar op vier andere locaties in de binnenstad.

Dankbaar

Ook zakelijk leider Marc Eysink Smeets spreekt van een zeer geslaagde editie. “We zijn super trots en dankbaar voor het publiek, de artiesten en alle medewerkers die er met ons een waar circussprookje van hebben gemaakt. De ideeën voor volgend jaar borrelen volop. In 2023 komen we zeker terug hier.” Een datum is al vastgesteld: van 13 tot en met 22 oktober 2023.

Ten slotte. Wie op mij de sterkste indruk maakten wat betreft de gratis voorstellingen? Dat waren tweedejaarsstudenten van de Tilburgse Academy of Circus and Performance Art (ACAPA), in samenwerking met Lucie Pohlmann Petrusova. Bohema was de titel van hun twee keer per dag terugkerende voorstelling, een aantrekkelijke en soms ontroerende combinatie van circus en theater.

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *