In een creatie van Jheronimus Bosch

O N D E R W E G • (foto)column door Joep Eijkens

Mensen in een museum kunnen een aardig onderwerp zijn voor een foto. Niet zelden vind ik hen interessanter dan de kunst waar zij naar kijken. De ene museumbezoeker werpt vluchtige blikken op het ene na het andere kunstwerk, de andere staat minutenlang stil bij één enkel schilderij. Ook kunnen kleuren en motieven van hun kleding mooi combineren met de kleuren en motieven van het schilderij waar zij voor staan. Of integendeel juist vloeken. En soms pakt zo’n combinatie wel heel verrassend uit.

Zo zag ik in het rijkbedeelde Groeningemuseum in Brugge een vrouw in een jas waarop het rechterluik van De Tuin der Lusten (1503-15) van Jheronimus Bosch staat afgebeeld, terwijl ze liep naar een ander drieluik van de Bossche meester, Het Laatste Oordeel (1500-05). Ze had er geen bezwaar tegen op de foto te gaan en moest er zelfs om lachen. Die jas? Nee, die had ze niet gekocht, maar zelf gemaakt, vertelde ze. ‘Van een douchegordijn.’

Best apart trouwens om zo’n jas aan te trekken als je naar het museum gaat…

(Met dank aan Jan Hoes)

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *