‘A chat’ een pakkende, sublieme bijdrage aan slow cinema

Op het programma van het Cinecitta International Filmfestival in Tilburg staan internationaal bekroonde films die in Nederland niet of nauwelijks de bioscoop halen. Ten onrechte zo blijkt uit het grote aanbod van kwalitatief goede producties. Onze redacteuren doen verslag vanuit de filmzaal. Deze bespreking gaat over ‘A Chat’ van de Chinese regisseur Wang Xide.

door Carina van der Walt

In de Chinese film A chat spelen parallelle verhalen van twee nichtjes in ’n serene zwart-wit setting. Wang Xide won met zijn regiedebuut van A chat de prijs voor Beste Film op het Chongqing Youth Film Festival in 2021. Met een opvallend uitgerekt montageritme en prachtige filmmuziek heeft Xide een sublieme bijdrage geleverd aan slow cinema, die je echt pakt. 

Wiens verhaal is A chat? De dertiger Gu Qing die als kleermaakster een eenvoudig leven leidt en hard werkt om brood op de plank te krijgen? Of haar jonger nichtje, Sun Yue dat na een afwezigheid van ettelijke jaren bij haar op bezoek komt om onder anderen het kleermakersvak van haar te leren. Of gaat het ook om de moeder van Gu Qing die de oma is van Sun Yue? 

Het openingsbeeld van A chat toont een bos waarbij het geruis van bladeren en de zang van vogels prachtig ondersteund wordt door de heldere klanken van een blokfluit. Een jong meisje met een rugzak komt aangewandeld. Dit toneel wordt vervolgd door een setting binnenshuis waar een man kookt en een vrouw een bed opdekt. De beelden van hoe het meisje Sun Yue per bus door de stad beweegt en aangewandeld komt naar het naaiatelier, worden steeds door muziek ondersteund. Haar aankomst heeft een grote impact op het leven van tante Gu Qing. 

Het is voor Sun Yue lastig om Gu Qings huisregels te volgen en niet ’s avonds op stap te gaan. Ze doet het toch. Haar ex vriend woont dichtbij. Die nachtelijke bezoeken hebben gevolgen. Wanneer Sun Yue hem in het stadspark ontmoet weet je door de onheilspellende muziek – ondersteund door dissonante geluiden van een synthesizer – dat het geen goed nieuws wordt. Hij staat na het nieuws aangehoord te hebben op, wandelt weg en sluit zich af. Aangrijpend zijn later de close ups met telkens een enkele traan op de gezichten van Sun Yue en Gu Qing. 

De reactie van Gu Qing is vol (culturele) tegenstellingen als haar vriend vraagt of ze een stap vooruit kunnen zetten in hun verhouding: “Ik heb drie jaar lang mijn leven stap voor stap geleefd en niks bereikt.” Soortgelijke antwoorden worden afgewisseld door poëtische handelingen. Als Sun Yue aankondigt dat zij het kleermakersvak wil leren vraagt Gu Qing naar haar handen. De tante bekijkt aandachtig die handen. Dat doet Sun Yue vervolgens ook in de douche, want vanwege haar handen werd ze goedgekeurd als leerling kleermaakster.   

Familiefestival

De oma van Sun Yue, tante van Gu Qing treedt later op in het verhaal bij een jaarlijks familiefestival. Dit deel levert een van de mooiste scènes van de film op. Drie generaties vrouwen staan tot heuphoogte in het water. Elk heeft een brandend papieren bootje in de hand. Oma draagt ook een staf met een klokje. Ze spreek haar overleden dochter aan – de moeder van Sun Yue – en kondigt aan dat ze elkaar snel weer zullen zien. Ze laten hun bootjes te water.

Terug in de stad beland ontwikkelt zich een van de meest bevreemende scènes. Gu Qing en Sun Yue gaan samen naar de film. Ze luisteren aandachtig naar een verhaal – herkenbaar hun eigen verhaal – terwijl de camera op hun geëmotioneerde gezichten inzoomt. Tegelijkertijd zit je zelf ook in een filmzaal naar hun verhaal te kijken. Reflecterend. De film schuurt dicht tegen de toeschouwers aan, valt er bijna mee samen. A chat is een aangrijpend verhaal dat je tot nadenken stemt over de relaties in je eigen familie. Mis het niet. 

Titel: A chat, 2021 (113 min.) Regisseur: Wang Xide. Cast: Ying Ze, Mu Ruini, Xu Tao, Yao Bolan, Hou Yizong. Taal: Mandarijn met Engelse ondertiteling. Nog te zien op zondag, 30 oktober om 19:00 uur.

www.013CIFF.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *