‘Ballett’ van Zirkus FahrAway biedt een fascinerend schouwspel

Festival Circolo in Tilburg biedt een staalkaart van hedendaags circus. De artiesten laten niet alleen zien waar een menselijk lichaam na veel oefenen toe in staat is, maar verpakken dat in een verhaal. Het Zwitserse gezelschap Zirkus FahrAway biedt met de voorstelling ‘Ballett’ een fascinerend schouwspel.

door Emmanuel Naaijkens • scènefoto’s > Festival Circulo

Elk groot circus heeft wel een hippisch nummer met witte schimmels die door de piste draven, of een amazone die haar kunsten laat zien met hogeschooldressuur. Het Zwitserse Zirkus FahrAway heeft in haar voorstelling Ballett ook een scène waarin een paard en ruiter de hoofdrol spelen, maar het nummer lijkt in niets op de paardendressuur in het klassieke circus. Het paard is een rechtopstaande houten pallet en de berijder een sjofel geklede artiest. Een collega-artiest kletst met zijn handen op zijn dijen om het geluid van een paard in galop te suggereren. Zoiets als het gebruik van kokosnoten in de film Monty Python and the Holy Grail. Een simpele maar effectieve vondst.

Ook de entourage doet in niets denken aan het klassieke, nostalgische circus met veel glitter en goud, een spreekstalmeester, muzikanten in een orkestbak en artiesten in glanzende strakke kostuums. Zirkus FahrAway is in alles het tegendeel. Een vale tent, eenvoudige bankjes, artiesten in alledaagse kleren en ongewone attributen. De achterkant van de vrachtwegen steekt een stukje in de tent en is de ruimte waaruit de spelers tevoorschijn komen. Muziek is een wezenlijk onderdeel van de voorstelling en die maken de circusartiesten zelf. Eén bespeelt een contrabas, een ander een in elkaar geknutselde gitaar annex versterker, een derde percussie en anderen weer kleine keyboards. Ze zijn van alle markten thuis. Kortom het alternatieve of hedendaagse circus.

Hoogstandjes

Enkele tientallen houten pallets vormen het hoofdbestanddeel van de voorstelling waarop de zeven artiesten van Zirkus FahrAway hun kunsten vertonen. Soms ingetogen en dan weer uitbundig gaan ze van links naar rechts op het langwerpige podium. Hun acrobatiek heeft soms een snufje ballet, soms ook wat clownerie maar het draait toch vooral om gymnastische hoogstandjes. Het gaat in hoog tempo van de ene balanceeract naar de andere. Een enkele keer gaat het even mis, maar dat verhoogt de geloofwaardigheid. Het is niet zomaar een kunstje dat ze laten zien, het is het resultaat van veel oefenen. Anders gezegd, het perfecte en volmaakte zijn de vijand van het authentieke en het spontane.

Wat hun voorstelling vooral zo bijzonder maakt, is dat de houten pallets niet louter een hulpmiddel zijn, maar ook zelf een rol spelen. Het hoogtepunt is het creatieve bouwwerk dat de artiesten uit pallets optrekken, twee sierlijke bogen waartussen een rekstok en een slap koord. Op een gegeven moment staat zelfs de bassist op het hoogste niveau te spelen. Dat maakt de act van twee artiesten nog spannender, want houdt dat wiebelige bouwwerk het wel?

Spektakel dus van de bovenste plank en dat zingt rond onder het publiek. De vijf geplande voorstellingen waren snel uitverkocht en daarom zijn extra optredens ingelast. Zaterdag 29 oktober om 13.00 uur is de laatste extra voorstelling.

‘Ballett’ door Zirkus FahrAway. Spel: Valentin Steinemann, Solvejg Weyeneth, Nina Wey, Donath Weyeneth, Liza van Brakel, Luca Lombardi, Lukas Keller. Gezien op Festival Circolo, woensdag 26 oktober 2022.

Het festivalterrein op het Spoorpark in Tilburg. Rechts de tent van Zirkus FahrAway en links de Kempentoren. Foto > Emmanuel Naaijkens

www.festivalcircolo.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Soon Circus Company acrobatiek op hoog niveau

Op Festival Circolo vertelt de circusartiest het verhaal met het lichaam

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *