Schoenenkwartier bekroond met prijs voor Publiek Gebouw van het Jaar 2022

Museum en kenniscentrum het Schoenenkwartier in Waalwijk, een ontwerp van Civic Architects, heeft bij de Architectenweb Awards 2022 de prijs voor Publiek Gebouw van het Jaar 2022 gewonnen. Bureau Bedaux de Brouwer uit Goirle werd verkozen tot Architect van het Jaar.

Het Schoenenkwartier, dat deze zomer de deuren opende, is gehuisvest in een gebouwenensemble uit de jaren dertig, ontworpen door architect Alexander Kropholler en dat in de jaren tachtig werd uitgebreid met een kantoorvleugel. Voorheen vonden hier het raadhuis en het gemeentehuis onderdak. Om het Schoenenkwartier passend te huisvesten, is het complex deels gerenoveerd, getransformeerd en uitgebreid naar het plan van het Amsterdamse CIVIC Architects.

Impressie van het Schoenenkwartier met linksonder de opening van het complex. Beeld > website Schoenenkwartier

De jury prijst de heldere ordening van ruimten, de ingreep in het voormalige kantoor – ‘een ferm gebaar’ – en de dialoog met het rijksmonumentale complex van Kropholler. ‘De eigenheid van de plek is uitstekend gepakt.’

Het Schoenenkwartier was een van de zes genomineerden voor de prijs. Ook genomineerd waren Huis van de gemeente Voorst door De Twee Snoeken; Nationaal Holocaust Namenmonument Amsterdam door Rijnboutt; The Natural Pavilion door DP6 architectuurstudio; Station Amsterdam Amstel door Office Winhov en de tijdelijke huisvesting Tweede Kamer door Zecc Architecten. Eerdere jaren wonnen onder meer het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen (2021) en Forum Groningen (2021) deze prijs.

In de gestripte gevel van de kantoorvleugel zijn vijf meter grote, ronde openingen gezaagd die doorkijkjes bieden naar de achterliggende tentoonstellingsruimtes. Animatie op de site van CIVIC-Architects.

De jury bestond uit architect Willemineke Hammer, interieurarchitect Sheryl Leysner, architect Jan Nauta, architect Maarten Terberg, gebiedsontwikkelaar Martine Vledder en architect Vincent Panhuysen.

Architect van het jaar

Vijf architecten waren door een onafhankelijke jury genomineerd voor de titel Architect van het Jaar 2022: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt. Een groot aantal vakbroeders koos voor Bedaux de Brouwer als winnaar. De jury bestond uit Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon).

De prijzen werden op 12 oktober 2022 tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Keilepand in Rotterdam uitgereikt. (cl)

architectenweb.nl/awards/

schoenenkwartier.nl

Het totale Stadhuiscomplex van Kropholler, met links de entree van het Schoenenkwartier aan het Raadhuisplein in Waalwijk. Foto > Stijn Bollaert + CIVIC-Architects 

Lees ook in Brabant Cultureel:
Schoenenkwartier in Waalwijk na geslaagde metamorfose een prachtig nieuw instituut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *