‘Een leuk avondje uit’ bizar en spectaculair muziektheater

Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel en het Vlaamse hetpaleis maakten samen de familievoorstelling ‘Een leuk avondje uit’. Onlangs beleefde de voorstelling haar Nederlandse première in Schouwburg Tilburg. De toeschouwer kwam ogen en oren tekort om het spektakel op het podium te volgen. Onder andere te zien op vrijdag 28 oktober in Chassé Theater Breda.

door Emmanuel Naaijkens • scènefoto’s > Kurt van der Elst

‘Een leuk avondje uit’ of ‘een gezellig avondje uit’ is vaak een aanbeveling in de theatergidsen om voor een voorstelling of concert een ticket te boeken. Als bezoeker moet je dan nog maar afwachten of die slogan ook wordt waargemaakt. Maar dat is zeker het geval bij de voorstelling die als titel Een leuk avondje uit heeft, een gezamenlijke, grootse productie van Theater Artemis uit ’s-Hertogenbosch, Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg en hetpaleis uit Antwerpen. Voor deze familievoorstelling (voor kinderen vanaf acht jaar) kom je als toeschouwer ogen en oren tekort, zoveel is er te zien en te beleven op het podium.

Publiciteitsbeeld ‘Een leuk avondje uit’ > Henk Claassen

Jetse Batelaan, regisseur en artistiek leider van Theater Artemis, staat erom bekend dat hij in zijn voorstellingen het avontuur zoekt en wars is van het volgen van gebaande paden. In Een leuk avondje uit trekt hij alle registers open wat betreft spel, enscenering en aankleding. In dit theaterstuk zien we een omkering van de werkelijkheid zoals die doorgaans aan het publiek wordt gepresenteerd. Niet de acteurs zijn de hoofdrolspelers, maar de mensen achter de schermen, de technici of ‘toneelknechten’ zoals ze vroeger werden genoemd. Het verhaal draait deze keer om hen.

Emoties

Hun opdracht is om deze avond een musical tot een goed einde te brengen. Aanvankelijk volgen ze wat ongeïnteresseerd en routinematig vanuit de coulissen wat zich op het podium afspeelt, zij vinden hun eigen sores belangrijker. Maar gaandeweg worden ze met vallen en opstaan de musical ingetrokken waarin ze uiting kunnen geven aan hun emoties. Want achter het scherm van afstandelijkheid gaan eenzaamheid, schaamte, angst en andere gevoelens schuil.

De gebeurtenissen voltrekken zich echter allesbehalve in zwaarwichtigheid, wat je misschien zou kunnen verwachten met dit thema. Integendeel, het verhaal is luchtig verpakt met tal van komische, hilarische en absurde momenten. Achter de schermen gaat van alles mis. Een van technici lurkt bijvoorbeeld luidruchtig aan zijn bidon, een ander gaat hyperventileren en ligt later ook nog eens kronkelend op het podium tussen de dansende musicalsterren. Knotsgekke scènes.

En dan is er nog de musical zelf, amusement in optima forma met veel glamour en glitter dat doet denken aan wat vroeger volle zalen trok: de revue. Zingende en (tap)dansende acteurs in prachtige en soms extravagante kostuums, een letterlijk schitterend decor met veel zilver en goud dat voortdurend wisselt en met tal van verbazingwekkende vondsten. Zoals een heuse regenbui en twee trappen die over het toneel schuiven en die de spelers, zoals in een echte amusement-show, bestijgen of waar van afdalen. De musical werkt gaandeweg toe naar een bombastische apotheose met als hoogtepunt een originele vertolking van het zoetsappige en kitscherige lied Edelweiss uit de Sound of Music.

Een leuk avondje uit is een geslaagde familievoorstelling, ook al pikken de jongste kinderen misschien niet het hele verhaal op. Maar die zullen meer dan genoeg aan hun trekken komen in dit visueel verrassende spektakelstuk.

‘Een leuk avondje uit’ door Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel en hetpaleis. Regie: Jetse Batelaan. Spel: Mourad Baaiz, Goele Derick, Marjan De Schutter, Wijnand Gomes, Chris van der Lee, Tristan van der Lingen, Ramon Mahieu, Jenell Tedjai, Mylene Waalewijn, Rosanne Waalewijn, Willemijn Zevenhuijzen. Dramaturgie: Koen Haagdorens. Decor en lichtontwerp: Theun Mosk. Choreografie: Christian Celini. Muzikale leiding arrangementen: Keimpe de Jong en Ton van der Meer. Kostuums: Liesbet Swings. Regieassistent: Tim Verbeek. Gezien in Schouwburg Tilburg, 14 oktober 2022.

De voorstelling is te zien in diverse theaters in Nederland en Vlaanderen, op vrijdag 28 oktober 2022 in Chassé Theater Breda.

www.artemis.nl

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *