Hideout 11, speelfilm in wording over jongeren in Helmondse binnenstad

Het klinkt als een film en dat wordt het waarschijnlijk ook. Vier jongens uit de Helmondse binnenstad zoeken in september 2020 contact met filmmaker Robert van den Broek omdat ze vinden dat hun leven wel een documentaire waard is. Mede dankzij een gemeentelijke subsidie is er nu een ‘proof of concept’ dat vrijdag 7 oktober 2022 in première ging in de Helmondse Cacaofabriek. 

door Anja van den Akker

Twee vrienden vechten in een verlaten fabriek. Hakim probeert Faysal te betrekken in zijn duistere zaakjes waarmee veel geld te verdienen valt. Hakim verdient zo’n vijftienhonderd euro per dag, zijn vriend datzelfde bedrag per maand. Faysal voelt er niets voor, maar wil ook hun vriendschap niet op het spel zetten. Vanaf de eerste beelden zit je middenin het verhaal dat wordt gedragen door professionele acteurs. Elf minuten, langer duurt dit ‘proof of concept’ niet.

“Dit is de enige keer dat we alle beelden laten zien. We gaan de film niet delen in het openbaar. Nee, ook niet op sociale media. We gaan nu de boer op om de financiering verder rond te krijgen”, aldus filmmaker Robert van den Broek. Hij vertelt over zijn verbazing toen zich twee jaar geleden ineens vier Helmondse jongeren bij hem meldden met het idee om een documentaire te maken over hun belevenissen in de binnenstad. Al luisterend vond hij dat een speelfilm een beter plan was en ging hij professionals zoeken die hem daarbij konden helpen. “Ik had meteen het gevoel een pareltje in handen te hebben. Achteraf gezien ben ik ontzettend blij met corona, de lockdown en de avondklok. Anders was dit project waarschijnlijk niet van de grond gekomen.”

Professionele acteurs

De film krijgt de titel Hideout 11, wat verwijst naar een schuilplaats waar jongeren zich veilig voelen. De opzet is breder dan het wel en wee van Helmondse jongeren in de binnenstad. Het is een verhaal over vriendschap, keuzes, liefde en familie. Voor de hoofdrollen zijn professionele acteurs aangetrokken, de figuranten komen uit Helmond. Er is onder meer gefilmd in Helmond, ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

Het ‘proof of concept’ is ontwikkeld en geproduceerd door productiehuis This is Us uit Den Bosch. De Helmondse wethouder Cathalijne Dortmans (jeugd, onderwijs, inburgering, preventie) reageert ‘vet onder de indruk’ te zijn. Waar mogelijk hoopt zij dan ook verder te kunnen bijdragen aan de totstandkoming van een heuse speelfilm. Ze ziet in dit project tevens een verbindende factor en is gecharmeerd van de wens van het viertal de stad eens op een andere manier over het voetlicht te brengen.

De cast bestaat uit onder anderen Anouar Ennali, Soufiane Moussoulli, Esma Abouzahra, Huub Smit, Omar Ahaddaf, Jochen Otten en Lara Roozemond. De regie is handen van Robin Zom en de creatief producenten zijn de vijf initiatiefnemers, Bilal Benhaddou, Robert van den Broek, Gialoc Hoang, Juriën Römer en Ayoub Yagkoubi. De verhaallijn kan volgens Van den Broek nog alle kanten op.

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *