Op Festival Circolo vertelt de circusartiest het verhaal met het lichaam

Van 22 tot en met 30 oktober staat het Spoorpark in Tilburg in het teken van Festival Circolo, misschien wel het grootste circusfestival van Nederland. Het is een evenement waar de bezoeker kan genieten van allerlei vormen van hedendaags circustheater.

Circussfeer bij Festival Circolo. Foto > Jostijn Ligtvoet

Want circus is niet iets van het verleden, benadrukt de organisatie. Het is een spannende en spectaculaire cultuurvorm die meebeweegt met de tijd, zonder daarbij afbreuk te doen aan het rijke verleden. Circus omvat ook theater, dans, muziek, vormgeving, beeldende kunst en alles wat verder denkbaar is. Circusartiesten van nu zijn in staat om te reflecteren op het menselijk bestaan. ‘Op de thema’s en uitdagingen die ons allemaal bezighouden. Door eigentijds circus te presenteren, geven we onze bezoekers een nieuwe kijk op circus én op de wereld. Nooit met een opgeheven vingertje, maar altijd door de kracht van verbazing en verwondering’, aldus de organisatie op de website van het festival.

Circolo > Rollercoaster. Foto > Fahimeh Hekmatandish

De circusartiest van nu is vooral een verhalenverteller. Niet met woorden maar met zijn of haar lichaam. De klassieke clown zal de bezoeker niet tegenkomen op het festivalterrein. Voor het beroep van circusartiest bestaat sinds enige jaren een hbo-opleiding, de Academy of Circus and Performance Art, onderdeel van Fontys Hogescholen. Tweedejaars studenten van deze opleiding treden ook op tijdens het festival.

Circolo > Possiblement. Foto > Hassan Hajjaj

Het festivalhart ligt in het Spoorpark. Daar zijn zowel binnen in grote tenten als in de openlucht optredens. De voorstellingen op het buitenpodium zijn gratis te zien. Daarnaast zijn er voorstellingen in de Schouwburg, de Concertzaal, De Nieuwe Vorst en het Academietheater. Op het programma staan tal van bijzondere producties zoals Sono Io? (‘Ben ik dat?)’ waarin Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon en allebei clown, dichter tot elkaar te komen.

Het geboorteland van de vader van acrobaat Amer Kabbani is Syrië, waar al tien jaar een bloedige en verwoestende oorlog aan de ging is. In de voorstelling is dit geboorteland van zijn vader verworden tot een verwoeste ruïne die warme herinneringen herbergt. In RUNA reflecteert hij op de geschiedenis van het land.

Opvallend is de voorstelling Be Kind voor baby’s van zes tot achttien maanden en hun ouders/verzorgers. De artiesten nemen de toeschouwertjes met geluid, kleur en beweging mee op een zintuiglijke reis. (en)

Bit by Bit, artiesten die vooral hun mond gebruiken, ook dit jaar te zien. Foto > Kalimba

Beeld voorpagina > Wes Peden. Foto > Eva Lindblad

www.festivalcircolo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *