Tamoil Cultuurprijs 2022 naar acteur, dramaturg en regisseur Erol Struijk

Erol Struijk (Bergen op Zoom 1976) heeft de Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren 2022 in de wacht gesleept. De jury was unaniem in haar oordeel om de prijs toe te kennen aan deze acteur, dramaturg en regisseur. Hij volgt Nick Franken, digital artist en kunstfotograaf, op die vorig jaar de prijs won.

Erol Struijk stond als kind al op de planken bij de lokale toneelgroep Merijntje Gijzen. Na de middelbare school volgde hij de acteursopleiding aan de HKU in Utrecht en studeerde cum laude af. Daarna was hij bij tal van producties en theatergezelschappen betrokken, zowel als acteur als ook als regisseur. Hij speelde onder meer in De Meeuw van Tsjechov, in Blank uitschot van Het Plantsoentheater, Haram van De Toneelmakerij, Flarden van Hades van Theatergroep Honger en Buigen voor mijn grootheid (solotoneel). Hij is al een aantal jaren verbonden aan Productiehuis Rotterdam.

Erol Struijk

Struijk beschouwt het theater als de plaats om verhalen te vertellen en te laten zien. Zijn creativiteit in de omgang met ruimtes, materiaal en spelers beoordeelt de jury als van zeer hoge kwaliteit. Zijn vermogen om samen te werken en informatie op te halen uit andere disciplines geeft verdieping aan zijn werk. Hij regisseert elke speler zo dat die tot ontwikkeling komt, aldus de jury.

De winnaar is de tweeënveertigste laureaat van de Tamoil Cultuurprijs. De jury bestond uit voorzitter Tobias Vermeulen, Jasper Witjes, Karen Albers, Max Majorana en Ria Adriaanse. De Cultuurprijs, die sinds 1981 wordt toegekend, bestaat uit een replica van de destijds op de toren van de Markiezenhof aangebrachte zeeridder-windvaan, een oorkonde en een geldbedrag. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 5 november 2022 in de Hofzaal van het Markiezenhof.

Tamoil is meer dan vijfenzeventig jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt en is onderdeel van de Oilinvest Groep, een olieconcern met tankstations in Italië, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Nederland. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Ward Warmoeskerken treedt met Tamoil Cultuurprijs in voetsporen van zijn vader [2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *