Jenny Ymker ontvangt de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022

Jenny Ymker ontvangt de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022. Deze kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. Het is naast een blijk van waardering, ook een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

De basis van Ymkers werk bestaat uit foto’s. Die verwerkt ze tot wandtapijten, lichtkastjes en sinds kort ook filmloops. Als een regisseur ensceneert zij haar voorstellingen terwijl ze zelf de hoofdrol in haar werk vervult. Met haar rug naar de toeschouwer trekt zij je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen. In het werk van Ymker zit een spannende dualiteit, een zachte humor die zich met het absurde vermengt. Het laat een mens zien in constante confrontatie met de wereld, terwijl de wereld ieder antwoord schuldig blijft.

Jenny Ymker > Alice (gobelin, 2020)

Internationaal

Ymker (Castricum 1969) woont en werkt in Tilburg. Ze heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd, waaronder Stedelijk Museum Breda, Museum De Fundatie en Stedelijk Museum Zwolle. Ook heeft ze verschillende internationale prijzen gewonnen. Speciaal voor Het Noordbrabants Museum maakt Ymker een nieuw wandtapijt en videowerk. Deze werken zijn vanaf 22 december te bewonderen in het museum.

Jenny Ymker > Wintertraum (gobelin, 2022)

Ymker verbeeldt situaties met als doel verhalen op te roepen bij de toeschouwer. Zij streeft er daarbij altijd naar om verhalen niet te letterlijk uit te beelden, zodat er ruimte blijft voor de verbeelding van de toeschouwer. Zij ziet verhalen vertellen als belangrijk deel van ons zijn. Zij zegt daarover: “Ik heb een tijdlang in de zorg gewerkt. Daar is het mij duidelijk geworden dat als iemand niet meer in staat is over een gebeurtenis te vertellen, hoe klein ook, het gevoel van betekenis hebben, het gevoel dat je ertoe doet, langzaam verdwijnt. Wij zijn onze verhalen.”

Oeuvreprijs

De Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant is een oeuvreprijs toegekend aan Brabantse kunstenaars met een succesvol kunstenaarsparcours. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum. Vervolgens wordt gekozen uit bestaand werk of krijgt de kunstenaar opdracht om nieuw werk voor het museum te vervaardigen dat vervolgens wordt toegevoegd aan de collectie.

Jenny Ymker > Looking for daisies (gobelin en handgeborduurd, 2020)

Eerdere laureaten zijn Eelco Brand, L.J.A.D. Creyghton, Margriet Luyten en Michaël de Kok. De kunstprijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum. Jenny Ymker krijgt ook een bronzen sculptuur, gemaakt door de Eindhovense kunstenaar Sabina Timmermans. De uitreiking vindt plaats op woensdag 21 december. (en)

Beeld voorpagina: één van de making of-beelden op de site van Jenny Ymker, zie hieronder

Jenny Ymker

Lees ook op Brabant Cultureel:
Jenny Ymker wint de Luxembourg Art Prize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *