Queer Planet is om te zoenen

Queer Planet, een hele theatervoorstelling over queer mensen, is dat niet gek? Ja reuze. Of belerend, omdat ze zich geen mannetje of vrouwtje voelen? Welnee, leerzaam juist. Leuk? Ja heel erg! Speels? Nou en of, een feestje. Kortom: toneel om te zoenen. Binnenkort te zien in Breda, Eindhoven en Rosmalen.

door Arnold Verplancke scènefoto’s > Bowie Verschuuren

‘Ik ben een man, maar meer als een paradijsvogel dan als een gorilla.’ Zo luidt een van de vele heldere oneliners in Queer Planet. En: ‘Waarom wil iedereen weten op wie ik val?’ Het Nationale Theater uit Den Haag presenteert deze voorstelling, die volledig bestaat uit losse scènes en liedjes. Tegen een bont decor met kleurrijke bollen, doeken en tepelbalonnen vieren negen ‘all queer’ acteurs en makers hun vrijheid om te zijn wie ze zijn en hoe ze zich voelen: hun fluïde genderidentiteit dus, om het mooi te zeggen. Extravagant uitgedost, schaamteloos en goed spelend, bewegend en zingend, smachten ze soms naar ‘likken overdag en stoeien in de nacht’.

Puberteit

Niet dat ze het queer-zijn verheerlijken. De onzekerheid van jongeren en de lastige zoektocht naar wie ze zijn, klinken regelmatig door. Het onderwerp is immers zeer beladen in veel gezinnen en omgevingen. In een gefilmd intro komt dat sterk naar voren. Jonge mensen vertellen daarin over hun verwarde gevoelens en ervaringen uit hun puberteit. ‘Toen ik uit de kerk ging, leerde ik God pas kennen,’ vertelt er een. Later passeren ook scènes met een begripvolle, maar bezorgde moeder of een vader die onverwacht ruimdenkend blijkt en geen greintje minder houdt van zijn zoon.

Met hun vrolijke aanpak, het vermogen te relativeren en ook spottend te kijken binnen hun eigen cirkels, maken de negen acteurs er een lichtvoetig geheel van. Na een date met een andere vrouw zit een meisje sip voor zich uit te kijken. ‘Ik weet gewoon niet of ik wel op meisjes of vrouwen val’, probeert ze onzeker uit te leggen. ‘Blijf dan uit onze gay clubs’, luidt het snibbige, niet erg ruimdenkende antwoord.

Introvert

In een televisieprogramma Queer Dating verslaan twee hijgerige verslaggevers de ervaringen van een queer stel na de eerste date. Komt het tot een eerste zoen? Wie van hen durft als eerste de suggestie te doen voor een tweede date? Lastig hoor, als je er niet zeker van bent dat de ander je niet afwijst en je dan alsnog in de kou blijft staan. De verslaggevers smullen als voyeurs van dit onzekere gedoe. Ook met de camera zijn ze allemaal goed aan de gang. Van een jonge homo wordt op de beeldbuis verwacht dat hij zich provocerend zal manifesteren. Maar heel timide komt hij niet verder dan ‘ik ben een introverte homo’ en daar blijken er dan veel meer van te zijn.

De overheersende boodschap komt goed over: Wij zijn geen grap, we laten ons ook niet dwingen te kiezen. We zijn geen man en geen vrouw, maar we zijn non-binair. Dus vier de schoonheid van verschillende mensen en hun gevarieerde genderidentiteit. Met een variant op de grappenmaker uit de Tweede Kamer: wat maakt het uit of je je soms een dromedaris voelt en dan weer een kameel?

Queer Planet, door Het Nationale Theater. Concept en regie: Noël Fischer. Acteurs en makers: Bebe Berat Bebek, Lars Brinkman, Fjodor Jozefzoon, Rick Paul van Mulligen, Merel Pauw, Jasmine Perez (DJ), Tessa Jonge Poerink, Fabienne Rutten, Joshua Smits. Kostuumontwerp: Carly Everaert, Decorontwerp: Sacha Zwiers. Gezien: try-out Theater aan het Spui, Den Haag, 4 oktober 2022.

Nog te zien in onder meer Chassé Theater Breda 12 oktober; Parktheater Eindhoven 17 november; Perron 3 Rosmalen 30 november 2022.

www.hnt.nl/QUEER_PLANET

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *