Vrouwkje Tuinman ontvangt de C.C.S. Crone-Prijs van de gemeente Utrecht

Dichter, schrijver en columnist Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch 1974) heeft zaterdag 1 oktober de C.C.S. Crone-Prijs van de gemeente Utrecht in ontvangst genomen. Daarmee wordt haar naam opgetekend in een eervolle lijst van Utrechtse auteurs die deze literatuurprijs voor haar ontvingen, onder meer Manon Uphoff, Arthur Japin en Maxim Februari. “De C.C.S. Crone-Prijs is een bijzondere waardering voor een talentvol schrijver”, zegt de Utrechtse cultuurwethouder Eva Oosters daarover. De prijs werd uitgereikt bij de start van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). De stad draagt sinds 2017 het predikaat City of Literature van de Unesco. Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

Vrouwkje Tuinman. Foto > Luuk Huiskes

Vrouwkje Tuinman publiceerde vier romans en zes dichtbundels. Zij won de Halewijnprijs en haar bundel Lijfrente werd bekroond werd met De Grote Poëzieprijs 2020. Haar werk werd vertaald in het Duits en Engels. Daarnaast schrijft zij artikelen, columns en recensies voor onder meer Trouw, De Morgen en Preludium. In juni 2022 verscheen bij uitgeverij Cossee Tuinmans novelle Tijdelijk verblijf. Deze kwam in 2021 al uit als het derde Brabants Boek Present. De uit ’s-Hertogenbosch afkomstige schrijfster trad daarmee in de voetsporen van Jeroen Thijssen en Henk van Straten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt bouwden met dit geschenk door aan een literaire traditie in de provincie.

Jury lovend

De vakjury voor de C.C.S. Crone-Prijs, bestaande uit hoogleraar Marc van Oostendorp, literatuur-ondernemer Chafina Bendahman en boekhandelaar Tim van den Hoed, heeft lovende woorden voor Tuinman: “Vrouwkje Tuinmans oeuvre is rijk en gevarieerd. Hoewel ze schrijft over ‘zware’ thema’s als rouw en afscheid, is haar oeuvre tegelijk lichtvoetig, absurdistisch grappig en met vaart geschreven. (…) De jury wil dat uitzonderlijke werk bekronen en bovendien met de C.C.S. Crone-Prijs haar erkentelijkheid uitdrukken voor de grote inzet van Tuinman als organisator en initiatiefnemer van manifestaties en evenementen, waarmee zij het literaire leven in de stad Utrecht en in Nederland enorm heeft gestimuleerd. Nu vindt de jury de tijd rijp voor een bekroning van heel het oeuvre van Vrouwkje Tuinman.”

De C.C.S. Crone-Prijs en stipendia zijn genoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). (hvk)

vrouwkje.com

city of literature.nl/crone-prijzen

Lees ook op Brabant Cultureel:
Vrouwkje Tuinman schrijft novelle over mysterieuze dood van drie Eindhovense broertjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *