Animatiefilm Eva Schets is genomineerd voor student award Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival is in Utrecht van start gegaan en besteedt ook aandacht aan afstudeerprojecten van jonge filmmakers. Een van de genomineerde films in de student award competitie is Rotkind, een stop motion animatie van studenten van Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Rotkind is tevens genomineerd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. En een van de afstudeerders, Eva Schets (Valkenswaard 1997), is ook nog genomineerd door het Fentener van Vlissingen Fonds voor haar werk als animator en poppenmaker.

Eva Schets

Rotkind is een afstudeerproject van drie personen. Anej Golčar (uit Slovenië) trad op als regisseur, script schrijver en set bouwer, Tatevik Martirosyan (uit Armenië) als producer en art director en Eva Schets als animator en poppen maker. “Daarbij hebben we ook een hoop hulp gehad van anderen. Denk aan het maken van attributen, kostuums voor de poppen, stemacteurs, een sound designer en een componist voor de filmscore”, vertelt Eva.

Eva Schets in actie

Schets groeide op in Heeze, studeerde eerst Mediavormgeving (MBO) bij SintLucas in Boxtel en vervolgens Animatie bij Willem de Kooning Academie (WdKA). “De basisprincipes van het animeren heb ik bij mijn opleiding van WdKA geleerd. Daarbij ben ik in de zogeheten Plusweken, een periode waarbij experimenteren centraal staat en je je eigen leerdoel stelt, begonnen met het maken van poppen en stop motion animaties. Ik merkte meteen dat ik deze techniek heel leuk vond en dat het goed aansluit op mijn interesses en vaardigheden. Mijn stage heb ik vervolgens bij een stop motion studio gedaan, Pedri Animation in Ankeveen. Hier heb ik nog veel meer geleerd over poppen maken en stop motion animatie. Dit jaar heb ik bij Pedri gebruik mogen maken van hun werkplaats en hun expertise om de poppen voor onze afstudeerfilm te maken.”

Eva Schets en Anej Golčar aan het werk

“De poppen hebben een lichaam van siliconen met een aluminium draad skelet waardoor de pose kan veranderen voor de animatie. De hoofden zijn van een harde kunststof met verschillende mondvormen die met een magneetje in het hoofd klikken. Zo heb ik bijvoorbeeld de dialoog geanimeerd. Alles is dus fysiek gemaakt en wordt samengebracht tot een set met lichten en een camera. Als alles is gepositioneerd en ingesteld, poseer ik de pop en maak ik een foto, dan verander ik de pose een klein beetje en maak ik weer een foto en zo verder. Wij hebben de film gemaakt op dubbels, dat betekent dat elke foto voor de duur van twee frames getoond wordt. Eén seconde bewegend beeld bestaat uit vierentwintig frames, dat zijn dus twaalf foto’s per seconde van onze film.”

De film gaat over Harold, een zestiger die nog steeds bij zijn bejaarde moeder woont. Gezellig is het niet. De moeder stelt haar passie voor vazen boven de liefde voor haar zoon en zit vol verwijten. Daardoor is Harold gaan geloven dat hij niets goed kan doen en niet zonder haar kan functioneren. Maar dan hoort hij door de muur een tegengeluid: de opstandige puberzoon van de buren. Dat wekt bij de stille Harold het verlangen op om zich ook te laten horen. Kort daarna overlijdt zijn moeder. Wat doet dat met Harold?

Stills uit stop motion animatie ‘Rotkind’

“De titel Rotkind komt voort uit een woordspeling waarin verschillende elementen uit het verhaal samenkomen. De stroeve relatie van Harold met zijn autoritaire moeder en vervolgens haar plotselinge overlijden, waarbij Harold blijft zorgen voor haar ontbindende lichaam.”

De film duurt acht minuten en is Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling. De prijzen worden uitgereikt op maandag 26 september 2022 om 15.00 uur tijdens de Talent Award Ceremonie in Utrecht. (ivb)

Het Nederlands Film Festival vindt plaats in Utrecht van 21 t/m 30 september 2022.

Voor de vertoning van Rotkind zie: Nederlands Film Festival | Filmoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *