Simone Atangana Bekono schrijft hallucinaties in hittegolf

Het Brabants Boek Present 2022 is een novelle door Simone Atangana Bekono. Dat blijkt een uitzonderlijk gelukkig initiatief door literair productiehuis Tilt. Het boek is gratis voor wie uiterlijk 11 september een boek koopt, in een Brabantse boekhandel.

door Rieks Holtkamp

Een aantal keren hebben we de afgelopen weken een hittegolf meegemaakt of zijn we er dichtbij geweest. Die herkenbare verlammende hitte vormt ook de achtergrond waartegen hoofdpersoon Sonny haar schoolvriendin van vroeger, Myrthe, elkaar opnieuw ontmoeten. Zij hebben elkaar wat uit te leggen na hun laatste, ongelukkig verlopen ontmoeting van jaren geleden. Sonny is een jonge kunstenares die tot haar eigen frustratie voor zichzelf en de buitenwereld de beloftes die ze leek te brengen nog steeds niet heeft kunnen inlossen. Zij gaat in op de uitnodiging van haar oude vriendin. Maar tegelijkertijd vraagt ze zich af of zij daar wel goed aan doet.

Als Sonny na een bustocht door haar Brabantse dorp en na twintig minuten bepakt en bezakt lopend door de beklemmende hitte eindelijk voor de deur staat van de villa aan de uiterste rand van het dorp, wordt haar vrees bewaarheid. De gigantische villa, van de modernste snufjes voorzien, blijkt voor haar een spookhuis. Een sensatie die door overmatig drank- en drugsgebruik en de ongevraagde interventies van een sprekende robot nog wordt verergerd.

Hallucinerend

Simone Atangana Bekono (Dongen 1991) schreef met Zo hoog de zon stond een hallucinerende novelle. Hallucinerend, omdat je als lezer vaak niet weet of je de nachtmerries van de hoofdpersoon beleeft of dat die zich voortzetten in de werkelijkheid. En ook de ambivalente verhouding tussen Sonny en Myrthe roept de vraag op, naar analogie van een tekening van Kamagurka, ‘is dit jouw grens of mijn grens?’

Het talent dat Bekono als dichter en romanschrijver al met verve heeft gedemonstreerd in achtereenvolgens de bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017) en de roman Confrontaties (2020) en waarvoor zij met prijzen is bekroond, spat ook in Zo hoog de zon stond van de bladzijden af. Het is dan ook een uitzonderlijk gelukkig initiatief van Stichting Tilt om haar voor het schrijven van dit Brabants Boek Present uit te nodigen.

Simone Atangana Bekono, Zo hoog de zon stond. Novelle. Amsterdam: De Arbeiderspers i.s.m. Tilt en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant 2022, 96 pp., ISBN 9789029547185, hb. In de week van 3 t/m 11 september in Brabantse boekhandels gratis bij aankoop van minimaal € 12,50 aan boeken. Anders: € 16,99.

tilt.nu

Gesproken boek 
Zo hoog de zon stond zal ook verschijnen als gesproken boek. Dit is mogelijk gemaakt door Bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind of slechtziend zijn, dyslexie hebben of te maken hebben met een fysieke of cognitieve beperking. De audioversie is door de schrijver zelf ingesproken. Daarnaast verschijnt Zo hoog de zon stond ook in braille.

Lees ook op Brabant Cultureel:
Dongense Simone Atangana Bekono schreef Beste Boek voor Jongeren 2021
Knetterend proza in de debuutroman van Dongense schrijfster Bekono

Voorpagina > Simone Atangana Bekono. Foto > Bianca Sistermans

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *