Roel Sloot en S. Lloyd Trumpstein exposeren samen in Luycks Gallery

Zondagmiddag 11 september om drie uur opent schrijver A.H.J. Dautzenberg de duotentoonstelling Pitture estremamente utile (‘uiterst nuttige schilderijen’) van Roel Sloot (Wolvega 1976) en S. Lloyd Trumpstein (Antwerpen 1969). Het tweetal – of eigenlijk het drietal, want ook Dautzenberg bewoog zich in deze kring – maakt deel uit van wat ooit met een breed gebaar ‘de Tilburgse absurdisten’ werd genoemd, een los-vast gezelschap van kunstenaars van allerlei snit die het absurde uiterst serieus benaderen en het serieuze juist op de korrel nemen. Projecten als tijdschriften met titels als ‘De bedenkelijk kijkende grondeekhoorn’, ‘Frietkaas’ en ‘Wobby’ en het wereldrecord Powerstrelen zijn hier voorbeelden van.

Dat de wereld hier kritisch wordt bekeken, blijkt al uit de titel van de expositie die – aldus het persbericht – ‘refereert aan het vertoog over het wezen en de aard van hedendaagse kunst en haar positionering in de samenleving’. Moet kunst autonoom zijn, of moet de kunstenaar juist reflecteren op ontwikkelingen in de samenleving? Wat is de plaats van kunst, van schilderijen, in een wereld waarin alles ‘nut’ moet hebben en een waarde die valt uit te drukken in euro’s?

Roel Sloot, uitvaartserie, 2021

Vanuit volstrekt verschillende invalshoeken benaderen – en benadrukken – beide kunstenaars de absurditeit van ‘het normale’. Roel Sloot schildert series waarin hij ‘licht absurdistische’ en vaak ongemakkelijke of ook wel aandoenlijke taferelen in de samenleving op de voorgrond zet. Dat kan zijn in het uitvaartwezen, bij ‘mannen met duiven’ of bij ‘first dates’. Door er de aandacht op te vestigen voorziet hij dit alles van een mild commentaar.

S. Lloyd Trumpstein, zonder titel, 2022

S. Lloyd Trumpstein (pseudoniem van Stephan de Weert) toont in ‘een rijk, tegelijkertijd “uitgebeend” idioom’ hoe de kwetsbare mens poogt zich te handhaven in de huidige, ‘neoliberale gehaktmolen’. Soms situeert hij zijn menselijke gestaltes in fantasmagorische architectonische settingen die de vervreemding compleet maken. Net zoals zijn held, de dichter Willem Godschalck van Focquenbroch (1640-1670), gooit Trumpstein zijn absurdistische humor in de strijd tegen de melancholie en gaat hij de gekte van de wereld te lijf met medicinale humor. (lt)

Roel Sloot & S. Lloyd Trumpstein Pitture estremamente utile’, van 11 september t/m 16 oktober 2022 in Luycks Gallery, Tilburg (de galerie is gesloten in week 40).

Beeld voorpagina: Detail Atoomserie (Roel Sloot) en detail Zittende man (S. Lloyd Trumpstein)

www.luycksgallery.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *