PostNL weigert kunstpostzegel van Ignace Schretlen

In het kader van zijn mail-art project Laagvliegers ontwerpt kunstenaar en voormalig huisarts Ignace Schretlen uit Rosmalen al tien jaar kunstpostzegels om brieven te versturen via PostNL. Hij maakt daarbij gebruik van de service van PostNL die het mogelijk maakt om als burger je eigen postzegel te ontwerpen, bijvoorbeeld om geboortekaartjes te versturen.

Al die tijd ging het goed, maar onlangs weigerde het postbedrijf als een donderslag bij heldere hemel een kunstzegel van Schretlen. Het betreft een zegel die hij ontwierp ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de euthanasiewet, officieel de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL). Een mijlpaal waar Nederland trots op kan zijn, aldus Schretlen in een blog over de kwestie op de website van Arts & Auto.

De kunstzegel van Ignace Schretlen die volgens PostNL niet door de beugel kan vanwege de tekst.

Volgens PostNL kan het ontwerp niet door de beugel ‘vanwege de afbeelding van een politiek getinte afbeelding, vergifinstructies’. Voor een nadere verklaring van de weigering klopte de kunstenaar vergeefs aan bij het postbedrijf. Dat beroept zich op de algemene voorwaarden waarin staat dat ontwerpen voor persoonlijke postzegels zonder opgaaf van reden kunnen worden geweigerd.

Op de gewraakte creatie staat het recept voor euthanasiedrank boven een foto van een koffiekopje met het logo van de rijksoverheid. Vijf jaar geleden maakte Schretlen een vergelijkbare kunstpostzegel die wel geaccepteerd werd. Naar de reden van het verbod door PostNL kan de kunstenaar alleen maar gissen. Hij vermoedt dat het te maken heeft met een veranderend maatschappelijk klimaat waarin kunst niet meer mag schuren. Aan de oplage kan het niet liggen, want Schretlen verstuurt zijn brieven naar een beperkt aantal kunstliefhebbers en musea. (en)

Lees hier de column van Jace van de Ven over het mail-art project van Ignace Schretlen

www.artsenauto.nl/de-verboden-postzegel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *